Makaron z brokułami i pomidorami

21 lutego 2014, dodał: jmwg
Artykuł zewnętrzny

SSkładniki dla 4 osób

350 g makaronu Muszelki Mamma Mia

800 g brokułów

200 g dojrzałych pomidorów

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

30 g sera typu feta

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Brokuły podziel na różyczki, odetnij łodygi. Dokładnie umyj w zimnej wodzie i je osusz. Czosnek obierz i delikatnie zmiażdż.

Zblanszuj pomidory, zdejmij skórkę i wyjmij pestki. Miąższ pokrój na paski. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron; na pięć minut przed odcedzeniem makaronu dodaj do wody różyczki brokułów.

W międzyczasie przygotuj sos: w garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż ząbek czosnku na złoty kolor. Dodaj pokrojone w paski pomidory, dopraw szczyptą soli i pieprzu i duś przez kilka minut. Odcedź makaron i brokuły, dodaj do sosu i posyp pokruszoną fetą.

file1392985606