Makaron z brokułami i marchewką
Artykuł zewnętrzny
Makaron z brokułami i marchewką
Składniki:
1/2 kg makaronu
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
3 szklanki świeżych brokułów
1 szklanka marchwi w plasterkach
1 szklanka plasterków czerwonej cebuli
1 szklanka plastrów cukinii
1/4 łyżeczki papryki
1/4 szklanki białego wina wytrawnego
świeży pieprz
sól
tarty parmezan
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
3 szklanki świeżych brokułów
1 szklanka marchwi w plasterkach
1 szklanka plasterków czerwonej cebuli
1 szklanka plastrów cukinii
1/4 łyżeczki papryki
1/4 szklanki białego wina wytrawnego
świeży pieprz
sól
tarty parmezan
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Odcedzić makaron pozostawiając 1/4 szklanki wody. Na oliwie usmażyć czosnek, dodać brokuły. Gotować 3 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać marchew, czerwoną cebulę i cukinię. Gotować 3 min. Posypać papryką i wlać wino, kontynuować gotowanie przez 5 min. Dodać makaron, wymieszać, jeśli wydaje się suchy dodać wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z parmezanem.