Makaron soba z krewetkami w cieście

11 kwietnia 2013,
dodał: okulary
Artykuł zewnętrzny

40 dkg makaronu soba ( z mąki gryczanej) dymka (zielona część), 16 średnich krewetek,olej do smażenia
Ciasto: 400 ml lodowato zimnej wody,dużo jajko,20 dkg mąki ryżowej. Zupa 150 ml sake, 150 ml sosu sojowego,900 ml wody,900 ml wywaru rybnego,25 g granulowanego bulionu dashi,łyżka cukru,szczypta soli.
Przygotować zupę: do szerokiego garnka wlać sake,doprowadzić do wrzenia,a następnie dodać pozostałe składniki(z wyjątkiem bulionu rybnego).Po zagotowaniu zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 20 min.Następnie połączyć z bulionem rybnym,zagotować i odstawić.Makaron soba ugotować w lekko osolonej wodzie.Krewetki obrać z pancerzyków,starannie oczyścić(nacinając część grzbietową) i ponacinać od strony brzusznej.Przygotować ciasto,miksując wszystkie składniki.Zanurzyć w nim krewetkii smażyć je w oleju na złoty kolor.Do miseczek nakładać makaron,wlewać zupę i wkładać po dwie krewetki.Przed podaniem posypać posiekaną dymką.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...