Makaron soba z krewetkami w cieście
40 dkg makaronu soba ( z mąki gryczanej) dymka (zielona część), 16 średnich krewetek,olej do smażenia
Ciasto: 400 ml lodowato zimnej wody,dużo jajko,20 dkg mąki ryżowej. Zupa 150 ml sake, 150 ml sosu sojowego,900 ml wody,900 ml wywaru rybnego,25 g granulowanego bulionu dashi,łyżka cukru,szczypta soli.
Przygotować zupę: do szerokiego garnka wlać sake,doprowadzić do wrzenia,a następnie dodać pozostałe składniki(z wyjątkiem bulionu rybnego).Po zagotowaniu zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 20 min.Następnie połączyć z bulionem rybnym,zagotować i odstawić.Makaron soba ugotować w lekko osolonej wodzie.Krewetki obrać z pancerzyków,starannie oczyścić(nacinając część grzbietową) i ponacinać od strony brzusznej.Przygotować ciasto,miksując wszystkie składniki.Zanurzyć w nim krewetkii smażyć je w oleju na złoty kolor.Do miseczek nakładać makaron,wlewać zupę i wkładać po dwie krewetki.Przed podaniem posypać posiekaną dymką.