Makaron uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, można jeść go na słono lub na słodko – w zależności od tego na co akurat mamy ochotę. Dzięki skrobi, której jest bogatym źródłem, po jego zjedzeniu długo czujemy się nasyceni. Skrobia należy do węglowodanów złożonych. To dzięki nim nasze mięśnie i mózg mogą funkcjonować prawidłowo i z maksymalną mocą. Poniżej przedstawiamy pomysły na makaron w trzech wersjach. Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- Makaron tagliatelle
- Szpinak świeży baby
- Duża cebula
- Suszone pomidory w zalewie
- 200 ml śmietanki 30%
- szklanka bulionu
- Podwójna pierś z kurczaka
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Makaron gotujemy w słonej wodzie al dente. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do kurczaka. Całość zalewamy bulionem. Przykrywamy patelnię pokrywką, składniki dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Na desce kroimy w paseczki suszone pomidory. Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy, doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami. Dodajemy przygotowane wcześniej pomidory oraz dużo liści szpinaku (pod wpływem ciepła znacząco się on zmniejszy). Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i całość mieszamy. Smacznego!
Makaron w sosie szpinakowo – serowym
Składniki:
- Makaron tagliatelle
- Szpinak mrożony
- Cebula
- Podwójna pierś z kurczaka
- Duża kostka sera topionego
- Ser żółty
- 200 ml śmietanki 30%
- Przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła, czosnek
- mleko
Makaron gotujemy w słonej wodzie al dente. Kurczaka oraz cebulę kroimy w kostkę. Na patelnie wrzucamy kilka kostek mrożonego szpinaku, czekamy aż stanie się miękki. Dorzucamy kurczaka oraz cebulę, smażymy. Następne dolewamy śmietankę, dodajemy kostkę sera topionego oraz trochę startego sera żółtego (aby wzmocnić serowy smak). Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy mleko. Do składników dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy. Smacznego!
Makaron z warzywami w bulionie
Składniki:
- Ulubiony makaron
- Duża cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- szklanka bulionu lub woda
- Duża cukinia
- 3 marchewki
- Przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła (spora ilość)
- Kostka bulionu warzywnego
- Grana padano (tarty)
Makaron gotujemy w słonej wodzie al dente. Wszystkie warzywa myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilę smażymy na oleju. Całość zalewamy bulionem lub wodą. Przykrywamy patelnię pokrywką, składniki dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy, doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami. Mieszamy ze sobą składniki i dusimy. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i całość mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym serem grana padano. Smacznego!
zobacz również:
Makaron ryżowy – przepisy na smaczne dania
|