Makaron po pastersku w 30 minut

30 czerwca 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Pies ze zdjęcia też pasterski – śliczny kudłacz – nie mogłam się powstrzymać ;)

A teraz potrawa :)

Potrzebujemy:

– 2 cebule

– margarynę

– makaron

– ser żółty (twardy (grujer, szwajcarski, itp.)

– śmietanka

– mleko

– masło

– sól

– pieprz

Przygotowanie:

1) Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w plasterki.

2) Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek margaryny i rumienimy na niej cebulę

3) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu

4) Piekarnik rozgrzewamy o 220 stopni.

5) Ser (ok. 25 dkg) ścieramy na tarce.

6) 150 g śmietanki mieszamy z 300 ml mleka i zagotowujemy, po czym dodajemy połowę sera; ser topimy ciągle mieszając

7) Formę smarujemy masłem.

8) Makaron odsączamy i przekładamy do formy, a następnie mieszamy go z serem, solą i pieprzem

9) Sos wlewamy na makaron i wstawiamy formę do piekarnika; zapiekamy ok. 10 minut (czekamy na moment, w którym stopi się ser)

10) Po wyjęciu z piekarnika makaron posypujemy cebulą

Smacznego!

P.S.1 Potrawa świetnie smakuję podawana z sałatą.

P.S.2 Jeśli potrawa zasmakuje, w ramach odmiany, polecam dodanie plasterków pora do makaronu – przed zapiekaniem.

file1309393479

fot. potrawy redakcja