Makaron po pastersku w 30 minut
A teraz potrawa :)
Potrzebujemy:
– 2 cebule
– margarynę
– makaron
– ser żółty (twardy (grujer, szwajcarski, itp.)
– śmietanka
– mleko
– masło
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
1) Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w plasterki.
2) Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek margaryny i rumienimy na niej cebulę
3) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu
4) Piekarnik rozgrzewamy o 220 stopni.
5) Ser (ok. 25 dkg) ścieramy na tarce.
6) 150 g śmietanki mieszamy z 300 ml mleka i zagotowujemy, po czym dodajemy połowę sera; ser topimy ciągle mieszając
7) Formę smarujemy masłem.
8) Makaron odsączamy i przekładamy do formy, a następnie mieszamy go z serem, solą i pieprzem
9) Sos wlewamy na makaron i wstawiamy formę do piekarnika; zapiekamy ok. 10 minut (czekamy na moment, w którym stopi się ser)
10) Po wyjęciu z piekarnika makaron posypujemy cebulą
Smacznego!
P.S.1 Potrawa świetnie smakuję podawana z sałatą.
P.S.2 Jeśli potrawa zasmakuje, w ramach odmiany, polecam dodanie plasterków pora do makaronu – przed zapiekaniem.
fot. potrawy redakcja