Mak – czy jest zdrowy i gdzie dodawać?

30 listopada 2017, dodał: aleksandraw
Artykuł zewnętrzny

Mak kojarzymy najczęściej z zapachem makowca czy słodkiej kutii, tradycyjnych wigilijnych przysmaków. I słusznie, lecz jest to składnik, który zasługuje na nieco większą uwagę w naszym jadłospisie. W ciągu całego roku bowiem nasze spożycie maku ogranicza się przede wszystkim do słodkości – a tak wiele dobroci płynie z jego właściwości! Zwrócić uwagę na nasiona maku powinny przede wszystkim osoby na diecie wegańskiej lub bezmlecznej, ale każdy, komu zdrowie jest miłe powinien włączyć go do swojej kuchni. Przyjrzyjmy się nieco bliżej tym czarnym ziarenkom…

 

 

O właściwościach nasion maku traktowali już starożytni medycy, a jego ziarna od wieków służą w medycynie ludowej nie tylko jako środek pomagający zasnąć, ale również jako specyfik mający zapewnić dobrobyt, a nawet niewidzialność! Nic dziwnego, że potrawy z maku stały się niejakim symbolem na wigilijnym stole.

Nasiona te zawierają mnóstwo wapnia – na ten produkt powinny więc zwrócić uwagę osoby borykające się z problemami kostnymi. Ale to nie wszystko. 100 g tych czarnych ziarenek zawiera bowiem mnóstwo cennych mikroelementów takich jak potas, fosfor, żelazo czy cynk. Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B nasiona maku świetnie sprawdzają się w diecie osób o podwyższonym cholesterolu. W jego nasionkach znajdziemy też kopalnię innych witamin: A, D, EC.  Jako że ziarna maku są niezwykle oleiste, wytwarza się z niego olej makowy, uznawany za niezwykle zdrowy, zaś duża ilość błonnika pomaga zwalczyć problemy trawienne. Mak leczy również problemy skórne oraz pomaga nam się rozluźnić.

 

Jako ciekawostkę można uznać, że mak leczniczy ma silne działanie na układ nerwowy i wchodzi w skład leków, natomiast mak niebieski, czyli suszone ziarenka maku spożywczego, cechują się niską zawartością substancji narkotycznych. Nie musimy się więc martwić – ilość, którą spożywamy w jednym posiłku z makiem ma niemal niezauważalny efekt na system nerwowy.  Nie zapominajmy jednak, że mak spożywczy mimo swych prozdrowotnych właściwości może ulegać interakcjom z lekami, zatem podczas przyjmowania leków zawsze należy poinformować lekarza o tym, że chcemy włączyć go do naszego codziennego jadłospisu.

 

A oto kilka pomysłów na urozmaicenie codziennych posiłków  nasionami maku:

  • Do owsianki z miodem można dorzucić 1 łyżkę maku i garść orzechów. Smakuje świetnie ze szczyptą cynamonu. Świetny pomysł na energetyczne śniadanie, gdy za oknem plucha.

  • Do placuszków możemy dorzucić 1 łyżkę maku.

 

  • Sałatkę warzywną możemy urozmaicić 1 łyżką maku. Doda to właściwości odżywczych i witamin, tak bardzo potrzebnych nam w okresie jesień/zima.

  • Mak dobrze komponuje się także w daniach z ryżem czy kaszą jęczmienną. Wystarczy wymieszać zawartość 1 saszetki ryżu lub kaszy z 1 łyżką maku.

  • Przygotowując chleb lub bułki, warto posypać całość makiem.

zobacz również:

Kaszotto, gryczotto, pęczotto, jaglotto – przepisy na różne dania z kaszy

Buraki – pomysłowe przepisy

Grzyby – różne przepisy czytelników

Ogórki kiszone inaczej – pomysłowe przepisy i porady