Majowa botwinka

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zaczął się sezon na botwinkę – ta majowa jest najlepsza.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 udko kurczaka
  • włoszczyzna ( bez kapusty najlepiej młoda )
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 burak
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 6 rzodkiewek
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • pieprz mielony
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% ( lub 30 % )
  • sok z cytryny
  • cukier
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • maggi

Obrać warzywa. Włożyć z mięsem, przekrojonym na 4 części burakiem i szczyptą soli do garnka i zalać wodą. Gotować 45 minut. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając. Z wywaru wyjąć mięso, pietruszkę, burak, por  i seler. Wrzucić podsmażoną botwinkę i 1/2 pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku  sokiem z cytryny, solą, maggi  i mielonym pieprzem . Buraka utrzeć i włożyć z powrotem do garnka. Na talerzu dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki ( maja być chrupiące ), posypać resztą kopru i szczypiorem.

Mięso i warzywa z wywaru użyć na pierogi, krokiety, paszteciki.

file1305825042