Majowa botwinka
Zaczął się sezon na botwinkę – ta majowa jest najlepsza.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 udko kurczaka
- włoszczyzna ( bez kapusty najlepiej młoda )
- 1 pęczek botwinki
- 1 burak
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 6 rzodkiewek
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- pieprz mielony
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% ( lub 30 % )
- sok z cytryny
- cukier
- 3 szklanki wody
- sól
- maggi
Obrać warzywa. Włożyć z mięsem, przekrojonym na 4 części burakiem i szczyptą soli do garnka i zalać wodą. Gotować 45 minut. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając. Z wywaru wyjąć mięso, pietruszkę, burak, por i seler. Wrzucić podsmażoną botwinkę i 1/2 pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, maggi i mielonym pieprzem . Buraka utrzeć i włożyć z powrotem do garnka. Na talerzu dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki ( maja być chrupiące ), posypać resztą kopru i szczypiorem.
Mięso i warzywa z wywaru użyć na pierogi, krokiety, paszteciki.