Majowa botwinka

19 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zaczął się sezon na botwinkę – ta majowa jest najlepsza.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 udko kurczaka
  • włoszczyzna ( bez kapusty najlepiej młoda )
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 burak
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 6 rzodkiewek
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • pieprz mielony
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% ( lub 30 % )
  • sok z cytryny
  • cukier
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • maggi

Obrać warzywa. Włożyć z mięsem, przekrojonym na 4 części burakiem i szczyptą soli do garnka i zalać wodą. Gotować 45 minut. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając. Z wywaru wyjąć mięso, pietruszkę, burak, por  i seler. Wrzucić podsmażoną botwinkę i 1/2 pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku  sokiem z cytryny, solą, maggi  i mielonym pieprzem . Buraka utrzeć i włożyć z powrotem do garnka. Na talerzu dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki ( maja być chrupiące ), posypać resztą kopru i szczypiorem.

Mięso i warzywa z wywaru użyć na pierogi, krokiety, paszteciki.

file1305825042



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...