M. Iwaszkiewicz: Kuchnia Iwaszkiewiczów – recenzja | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

M. Iwaszkiewicz: Kuchnia Iwaszkiewiczów – recenzja

30 listopada 2018, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Maria Iwaszkiewicz:

Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty

 

Opowieść zaklęta w przepisach: czyli gawędy o jedzeniu Marii Iwaszkiewicz – córki Jarosława.

Dzięki książce przeniesiemy się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów, gdzie przy wspólnym stole zasiadali Leon Schiller, Parandowscy, Horzycowie czy Krzysztof Kamil Baczyński, potrawy serwowała ulubiona kucharka Pawłowa, a Maria ze swadą wspomina spotkania z Witkacym i Makuszyńskim. Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia, w czasach PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki. [Materiały prasowe Wydawnictwa Znak]

 

Kuchnia Iwaszkiewiczów to fenomen na rynku wydawniczym, książka kucharska z duszą, wydanie zasługujące na uwagę i poznanie. To cudowna przeplatanka przepisów, anegdot i opowieści rodzinnych, które zostały zaczerpnięte z trzech wcześniej wydanych publikacji autorstwa Marii Iwaszkiewicz, tj.: Gawęd o przyjęciach, Z moim ojcem o jedzeniu i Gawęd o jedzeniu. Czytelnik dostaje zatem opowieść o smakach dzieciństwa, potrawach z przeszłości i historiach, które odbywały się przy rodzinnym stole słynnego pisarza, niezwykłych okolicznościach i wspaniałych gościach. Autorka pisze o ojcu, Bożym Narodzeniu, pięknej zastawie stołowej, historii, przypowieściach babci i jej talentach kulinarnych, tradycjach i zagranicznym menu przywożonym z podróży.

Anegdotyczne opowiastki przeplatają się tu z opisami przygotowywania konfitur czy pieczenia bab wielkanocnych oraz ciekawymi, ale łatwymi i praktycznymi przepisami na potrawy kuchni międzywojennej i powojennej. To spotkanie z rodzinną, tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu, powrót do tradycji, do smaków i zapachów także naszego dzieciństwa. To książka nasycona nostalgią za dawno minionymi wiekami, licznymi wątkami literackimi, a także zwyczajami sytego stołu, o których często, my współcześni już nie pamiętamy.

Autorka smacznie gotuje i pysznie opowiada, a dodatkowo podaje przepisy. Znajdziemy tu kurę po literacku, powidła śliwkowe, tartynki z różnymi pastami, pierożki z rybą, solankę rybną, jajecznicę galicyjską, zupę Juliankę, bigos myśliwski, staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą, ziemniaki faszerowane, sos jałowcowy, złociste bliny, tort Fedora i wiele innych staropolskich receptur, które dzisiaj można ponownie odkrywać w naszych współczesnych kuchniach. Podział na rozdziały ułatwia odnalezienie przepisów dedykowanych konkretnym okazjom, zatem znajdziemy tu zarówno potrawy na dni powszednie jak również na wszystkie święta.

Nie brakuje tu mięsiw wszelakich, kuchnia staropolska z takich przecież słynie, ale nawet najbardziej rygorystyczni wegetarianie i weganie, odnajdą tutaj pomysły dla siebie, jak np. omlet letni, szparagi a la Iwaszkiewicz, zupa Potage Crecy czy ogóreczki na modłę wszelaką, bakłażany po prowansalsku, jak również sałatki, leguminy i konfitury. Ukrywać nie będę, że dla mnie najwspanialsze przepisy, to jednak mięsne dania tradycyjne, jak kaczka z grzybami, kotlety cielęce w papielotach Jana Szyttlera, cielęcina z wędzonymi śliwkami, bigos myśliwski, czy wielkanocna szynka pieczona w cieście chlebowym. Książka dodatkowo jest pięknie wydana, a przepisy opatrzone cudnymi, stylizowanymi zdjęciami, doskonale dopasowanymi do rustykalnego, staromodnego klimatu książki.

Kuchnia Iwaszkiewiczów to nowe wydanie felietonów Iwaszkiewiczówny, odświeżone i uszczegółowione, cudowna i klimatyczna książka kucharska, a jednocześnie fantastycznie, smacznie i ciekawie opowiedziana historia rodzinna. Jeśli masz ochotę poznać przepis na sałatkę z płytkiego morza, litewskie szałtanosy, magdalenki lub marynowane rydze i dodatkowo poznać historie spotkań Marii z Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym, koniecznie zajrzyj do tej książki. To pozycja dla wszystkich, którzy lubią książki kulinarne, będące czymś więcej niż tylko prostym zbiorem zdjęć i przepisów.

Polecamy serdecznie, to wspaniały i niebanalny pomysł na dobry prezent świąteczny.

Szczegóły

Share and Enjoy !

Shares





Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Buty fioletowe czy niebieskie?
Zdecydowanie niebieskie!
szampon przeciwłupieżowy
Vichy Dercos DS to dermokosmetyk stworzony specjalnie do włosów suchych z tendencją do powstawania...
Polecani lekarze różnych dziedzin -…
Ja polecam Panią ginekolog dr, Bilińska -Szacon z Rzeszowa. Bardzo miła i konkretna...
Depresja a miejsce pracy
Depresja jest chorobą, którą można skutecznie wyleczyć. Oznacza to, że znakomita większość chorych może...