Lubisz grzyby?

19 września 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

borowik

Najpierw kilka porad:

Jeśli wybierasz się do lasu na grzyby lub masz zamiar kupić je na targu to uważnie przeczytaj kilka podstawowych porad:

– jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do rodzaju grzyba po prostu idź dalej, nie wyrywaj go, nie niszcz, ale też nie wkładaj do koszyka

– nie zbieraj grzybów bardzo starych, zwiędniętych, nadepniętych oraz bardzo młodych – mogą nie zostać właściwie zidentyfikowane

– Grzyby najlepiej wycinaj ostrym nożykiem tuz przy grzybni, ewentualnie delikatnie wykręć je

– staraj się zaopatrzyć w wiklinowy koszyk, grzyby, które trzyma się w foliowej torbie szybko ulegają zaparzeniu i szybko się psują

– w domu sprawdź ponownie grzyby, oczyść na sucho, z maślaków ściągnij skórę

– wiemy, że jesteś zmęczony po długim grzybobraniu, ale uwaga: nie trzymaj ich zbyt długo w koszyku w domu, tylko jak najszybciej zrób z nich pożytek: ususz je, zrób pyszną jajecznicę lub zamarynuj – najlepiej w ciągu 24 godzin

Jak suszyć grzyby i jakie się do tego nadają:

– wybieraj do suszenia grzyby jędrne i aromatyczne, np: podgrzybki, prawdziwki,  borowiki itp

– nie zalecamy do suszenia kurek, które choć doskonale smakują do wykwintnych dań mięsnych, farszy itp, to jednak nie sprawdzają się jako suszone, są po prostu twarde, łykowate i niesmaczne, maślaki – lubimy jako marynowane lub gotowane, ale podczas suszenia łatwo się kruszą, natomiast kanie i kozaki posiadają nieapetyczną  ciemną barwę po wysuszeniu

Sposoby suszenia:

– grzyby dokładnie czyścimy nożykiem, lub czystą suchą gąbką bez użycia wody w całości, a te większe pokrojone w paski na słonecznym i przewiewnym miejscu. Można również je podsuszyć najpierw w piekarniku  w temp 40  stopni C a pod koniec około 65 stopni C przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

– wysuszone grzyby stają się elastyczne, ale przy mocniejszym wyginaniu łamią się i kruszą, postarajmy się jednak dobrze wysuszyć grzyby, wtedy o wiele dłużej będziemy mogli je przechowywać

– przechowujemy najlepiej w lnianych lub papierowych woreczkach, szczelnych słojach, nie trzymamy ich w plastikowych torebkach.

nadesłane: Grzybiara



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...