Łosoś z grilla z cukinią grillowaną, bakłażanem
Grillowany łosoś
Cukinię opłucz, pokrój w plasterki. Posyp je solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Natrzyj czosnkiem i imbirem oraz oliwą z oliwek. Odstaw na ok pół godziny.
Zmieszaj musztardę, dodaj oliwę z oliwek sok z cytryny oraz pokruszony ser feta.
Cukinię ułóż a grillu na ok 4 minuty na każdą stronę. Po zdjęciu cukinii wymieszać ją z sosem.
Grillowany bakłażan z pomidorami i mozzarellą
Bakłażany umyć, osuszyć i zgrillować na suchej patelni. Pomidory sparzyć, pokroić, podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Dodać zioła, sól i pieprz do smaku i ostrą papryczkę. W naczyniu do zapiekania układać kolejno warstwy: pomidory na dno następnie bakłażany, mozzarella i tak do wykończenia składników. Górę zalać pomidorami. Piec ok 2 godz. w temp 170 stopni C. Podawać ze świeżą bagietką.