Łosoś w lawendowej marynacie
Artykuł zewnętrzny
Inspiracje kuchnią prowansalską .
Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie
Składniki :
- 2 dzwonka z łososia
- 2 cytryny
- 1/2 szklanki oleju ( z pestek winogron )
- 1/2 łyżeczki soli lawendowej ( kuchennej )
- 1 łyżeczka miodu lawendowego
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 herbatka lawendowa
- 1/4 szklanki wrzątku
- 2 łyżki masła
- olej
- mąka
Zalać herbatę lawendową wrzątkiem – parzyć 3 minuty, odcedzić i ostudzić . Dzwonka łososia ułożyć w zamykanym pojemniczku . Sok wyciśnięty z cytryn zmieszać z olejem , solą lawendową , miodem , herbatą i pieprzem .Zalać rybę i wstawić zamknięty pojemnik do lodówki na minimum 4 godziny ( w trakcie przewrócić kilka razy ).
Wyjąć z marynaty , Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej . Smażyć łososia na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło i doprowadzić do tego by się spieniło.
Podawać z ziemniakami podsmażonymi na rumiano lub frytkami.