Łosoś marynowany i surówka porowa – dania z olejem rzepakowym

12 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jakiś czas temu w ramach kampanii „Pokochaj olej rzepakowy” otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy oraz shaker od portalu „Uroda i zdrowie”.

„Celem kampanii „Pokochaj olej rzepakowy” jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Badania postrzegania oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych przeprowadzone na reprezentatywnej próbie polskich i łotewskich konsumentów pokazują, że olej rzepakowy, zwany „oliwą północy”, jest niedoceniany, a wiedza na temat jego walorów odżywczych, doskonałego składu i kulinarnych zalet bardzo powierzchowna i niepełna.
Kampania ma charakter programu edukacyjno-promocyjnego i jest skierowana przede wszystkim do konsumentów, głównie kobiet odpowiedzialnych za zakupy spożywcze w gospodarstwach domowych. Drugą grupą docelową kampanii są liderzy opinii: dietetycy, lekarze, technolodzy żywności, eksperci żywienia, eksperci kulinarni i dziennikarze.”
Olej ten wykorzystałam jak na razie do:
„Zastosowanie oleju rzepakowego w sałatkach może być wielorakie  – najprostszym sposobem jest  polanie nim gotowej sałatki. Na jego bazie można przygotować lekkie sosy typu winegret lub gęstsze z dodatkiem jogurtu, czyli dressingi lub dipy, idealne do chrupiących przekąsek, jak np. nacios, foccaci czy surowych warzyw. Niewiele osób wie, że wykorzystując olej rzepakowy możemy w prosty sposób przygotować domowy majonez. Dzięki olejowi rzepakowemu wiosenne sałatki będą smaczne, zdrowe i estetyczne, ciesząc oczy i podniebienie.

Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:

  • ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych,
  • zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek,
  • zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,
  • ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,
  • stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,
  • łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.”

DO CZEGO UŻYWAĆ

  • Dressingi sałatkowe – olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie, do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest bardzo wskazane;
  • Smażenie – dzięki bardzo wysokiej temperaturze dymienia jest polecany do smażenia a dodatkowo  łatwo odsącza się z potrawy, danie jest o 5 – 10% mniej kaloryczne;
  • Pieczenie – zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast; Zwłaszcza olej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki;
  • Przygotowywania potrawy dla dzieci – z powodzeniem zastępuje masło w zupkach lub przecierach). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji.

JAK UŻYTKOWAĆ

  • Eksperci zalecają spożycie 2 łyżek oleju rzepakowego codziennie.
  • Smaż tylko raz – dzięki wysokiej stabilności, na oleju rzepakowym smaży się świetnie i może on być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur, nie tracąc, jak inne tłuszcze, swoich korzystnych właściwości. Jeżeli chcesz, żeby Twoje potrawy były zdrowe nie zlewaj przestudzonego oleju na później.”

Testowała:

 

Edyta – Pracująca studentka, która zawsze znajdzie czas na gotowanie i pieczenie. W kuchni mogę się zaszyć na cały dzień, tam też się relaksuję. :)
Prowadzi bloga: http://edytkagotuje.blogspot.com/