Lody żurawinowe na patyku

8 lipca 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Lody na patyku

 

Dla wielbicieli deserów, mamy propozycję, która doskonale sprawdzi się w upalny dzień. Ten prosty deser wykorzystuje świeże owoce, które latem są najsmaczniejsze. Jest delikatnie kwaskowy i doskonale chłodzi w upalny dzień. Wielbiciele sorbetów z pewnością docenią jego lekkość i doskonale zbilansowany, owocowy smak. Ten deser gasi pragnienie, doskonale smakuje i po prostu rozpieszcza.

 Lody na patyku

Składniki na 4 porcje:

40 g suszonej żurawiny amerykańskiej

100 ml soku z żurawiny amerykańskiej

125 g zmrożonych lub świeżych truskawek

1 łyżka stołowa cukru

1 cukier wanilinowy

4 formy do lodów na patyku (każda o pojemności ok.

60 ml)

 

 

1. Zagotować żurawinę, sok z żurawiny amerykańskiej, truskawki i cukier wanilinowy. Delikatnie utrzeć i wlać do formy do lodów na patyku. Patyczki do lodów można ewentualnie zastąpić plastikowymi łyżeczkami.

 

Czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin oczekiwania

 

 

Rada: Zamiast truskawek można wykorzystać maliny.

 

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna: 68,8 kcal / 285 kJ

Białko: 0,3 g

Tłuszcz: 0,3 g

Węglowodany: 16,7 g

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...