Lody żurawinowe na patyku

8 lipca 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Lody na patyku

 

Dla wielbicieli deserów, mamy propozycję, która doskonale sprawdzi się w upalny dzień. Ten prosty deser wykorzystuje świeże owoce, które latem są najsmaczniejsze. Jest delikatnie kwaskowy i doskonale chłodzi w upalny dzień. Wielbiciele sorbetów z pewnością docenią jego lekkość i doskonale zbilansowany, owocowy smak. Ten deser gasi pragnienie, doskonale smakuje i po prostu rozpieszcza.

 Lody na patyku

Składniki na 4 porcje:

40 g suszonej żurawiny amerykańskiej

100 ml soku z żurawiny amerykańskiej

125 g zmrożonych lub świeżych truskawek

1 łyżka stołowa cukru

1 cukier wanilinowy

4 formy do lodów na patyku (każda o pojemności ok.

60 ml)

 

 

1. Zagotować żurawinę, sok z żurawiny amerykańskiej, truskawki i cukier wanilinowy. Delikatnie utrzeć i wlać do formy do lodów na patyku. Patyczki do lodów można ewentualnie zastąpić plastikowymi łyżeczkami.

 

Czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin oczekiwania

 

 

Rada: Zamiast truskawek można wykorzystać maliny.

 

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna: 68,8 kcal / 285 kJ

Białko: 0,3 g

Tłuszcz: 0,3 g

Węglowodany: 16,7 g