Lody żurawinowe na patyku
Lody na patyku
Dla wielbicieli deserów, mamy propozycję, która doskonale sprawdzi się w upalny dzień. Ten prosty deser wykorzystuje świeże owoce, które latem są najsmaczniejsze. Jest delikatnie kwaskowy i doskonale chłodzi w upalny dzień. Wielbiciele sorbetów z pewnością docenią jego lekkość i doskonale zbilansowany, owocowy smak. Ten deser gasi pragnienie, doskonale smakuje i po prostu rozpieszcza.
Składniki na 4 porcje:
40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
100 ml soku z żurawiny amerykańskiej
125 g zmrożonych lub świeżych truskawek
1 łyżka stołowa cukru
1 cukier wanilinowy
4 formy do lodów na patyku (każda o pojemności ok.
60 ml)
1. Zagotować żurawinę, sok z żurawiny amerykańskiej, truskawki i cukier wanilinowy. Delikatnie utrzeć i wlać do formy do lodów na patyku. Patyczki do lodów można ewentualnie zastąpić plastikowymi łyżeczkami.
Czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin oczekiwania
Rada: Zamiast truskawek można wykorzystać maliny.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 68,8 kcal / 285 kJ
Białko: 0,3 g
Tłuszcz: 0,3 g
Węglowodany: 16,7 g