Listy od Shreka- zielone naleśniki z farszem z ziemniaków i twarogu

12 listopada 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 2 szklanki mleka 1,5%
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 2 garści świeżych listków szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kostki cebulowe
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • sól, pieprz
  • FARSZ:

  • 1,3 kg ziemniaków
  • 450g tłustego lub półtłustego twarogu( dwie kostki)
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • kubeczek śmietany 12%
  • DODATKOWO:
  • 2 duże cebule( czerwona i biała)+ tłuszcz do smażenia
  • 150g boczku parzonego
  • opcjonalnie: kubeczek kwaśnej śmietany
  • WYKONANIE:

    Ziemniaki obrać, ugotować. Szpinak mrożony ( w kosteczkach)podsmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, kosteczki cebulowe, czosnek w proszku. Dusić aż do rozmrożenia i odparowania wody. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody, podusić w garnku na puree, dodać kubeczek śmietany(mozna mniej), dwie łyżeczki soli, dwie pokruszone kosteczki cebulowe, pieprz- dość sporo, pokruszony twaróg- wymieszać, podusić ubijakiem do ziemniaków, na koniec zmiksować całość blenderem ale tylko chwilę, nie na papkę. Dodać posiekany szczypior od cebulki dymki, wymieszać, spróbować farsz- w razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem wg uznania. Farsz jest gotowy.

    Ciasto na naleśniki:

    Do dużej miski wlać mleko, wbić jaja, dodać mąkę, 3 łyżki oleju,wcześniej podsmażony szpinak z patelni i a także świeże liście, zmiksować całość blenderem na gładką masę, doprawić odrobiną soli i pieprzu- wyjdzie fajny, zielony shrekowy kolor:) Naleśniki smażyć na wysmarowanej olejem lub masłem patelni. Nabierałam ciasto naleśnikowe łyżką- miarką (ilość ciasta na jedną porcję-110-120ml.) Smażyłam naleśniki z obu stron( mając 10 poziomów ciepła- smażyłam na 6 tym, dzięki temu nie przypalały się. Przed każdym naleśnikiem spryskać patelnię tłuszczem. Powstało 10 naleśników- ilość farszu proporcjonalna. Na usmażone już naleśniki nakładać farsz- duża, czubata, kopiasta łyżka i trochę. Formować prostokątne krokiety składając naleśnik na cztery- jak kopertę. W tym samym czasie na mniejszej patelni przygotować skwarki- na suchej rozgrzanej patelni, po czym dodać cebulkę, zmniejszyć ogień tak by cebula się zeszkliła, jeśli wytopiło się za mało tłuszczu, dodać odrobinę oleju lub masła. Gotowe zielone koperty( stąd nazwa:) naleśnikowe podsmażyć z obu stron na patelni, podawać ze skwarkami z boczku i zeszkloną cebulką. Kto lubi- także z łyżką kwaśnej śmietany. 10 dużych krokietów- liczę jako 5 porcji- po dwa dla każdej.

    file1289583958



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz