Zapiekanka to klasyczne i bardzo proste danie, które można stworzyć z praktycznie dowolnych składników. Kilka wolnych ziemniaków? Resztka sera? Zwyczajny makaron? Zapiekanki odznaczają się ogromną uniwersalnością. Można wyczarować z nich zarówno wyrafinowane potrawy, jak i podstawowy – lecz pyszny – obiad. To kolejna sprawdzona potrawa, która od lat gości w polskiej kuchni i wymaga bardzo podstawowych umiejętności kulinarnych.
Niezapiekana zapiekanka z ziemniaków
Składniki:
– 500 g umytych ziemniaków, obranych, pokrojonych na 2 cm kawałki
– 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 8 klasycznych kiełbasek wieprzowych
– 1 cebula, grubo posiekana
– 1 długa czerwona papryczka chilli, bez pestek, drobno posiekana (opcjonalnie)
– 400 g pomidorów krojonych w puszce (lub świeżych)
– 1 szklanka (120 g) zielonego groszku
– pieczywo czosnkowe
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w garnku do miękkości. Odcedzić. Rozgrzać 2 łyżeczki oleju na patelni, wrzucić kiełbaski i smażyć do zrumienienia. Przełożyć na talerz. Odstawić do ostygnięcia. Pokroić na 3 cm kawałki. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Dodać cebulę i smażyć przez 2-3 min., aż cebula zacznie zmieniać kolor. Dodać chili i smażyć przez 1 min. Dodać pomidory, ziemniaki i kiełbasę. Napełnić pustą puszkę po pomidorach wodą i dodać do garnka. Mieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 6-8 min. Dodać groszek i gotować przez 1 min. Podgrzać chleb czosnkowy i podawać z zapiekanką.
Klasyczna zapiekanka z ziemniaków z szynką
Składniki:
– 3 łyżki masła, plus więcej na patelnię
– 1 mała żółta cebula, drobno posiekana
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– gotowana szynka pokrojona w kostkę
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– ziemniaki, obrane i pokrojone w kawałki
– rozdrobniony cheddar
-świeżo posiekany szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W średnim rondelku rozpuścić masło. Dodać cebulę i smażyć do miękkości, od czasu do czasu mieszając, ok. 4 min. Dosypać mąkę i paprykę i smażyć, ciągle mieszając, 1 min. Powoli wlewać mleko, doprowadzić do wrzenia i dalej mieszać, aż zgęstnieje, ok. 3 min. Dodać szynkę i doprawić solą i pieprzem. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia do pieczenia i doprawić solą i pieprzem. Wlać połowę sosu i posypać połową sera cheddar. Powtórzyć z pozostałymi ziemniakami, sosem i serem. Przykryć naczynie folią i piec, aż ziemniaki będą miękkie, ok. 40 min. Usunąć folię i piec jeszcze ok. 25 min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Zapiekanka z cukinii
Składniki
– 4 szklanki startej cukinii (ok. 3,5 średniej cukinii)
– ½ łyżeczki soli
– ½ szklanki drobno posiekanej lub startej cebuli
– 1 łyżka posiekanego czosnku
– 2 jajka
– ½ szklanki startego parmezanu plus dodatkowe 2 łyżki
– 1 szklanka rozdrobnionego sera mozzarella
– ½ szklanki startego sera cheddar
– ½ szklanki bułki tartej
– 2 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować naczynie do pieczenia, odłożyć na bok. Umieść cukinię w durszlaku, posypać solą i odstawić na ok. 10 min., a następnie odcisnąć sok z cukinii. W dużej misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, jajka, ½ szklanki parmezanu, ser mozzarella i ser cheddar. Delikatnie przełożyć mieszaninę do przygotowanego naczynia. Piec bez przykrycia przez 20 min. W małej misce zalać roztopionym masłem bułkę tartą i 2 łyżki parmezanu. Wymieszać. Posypać cukinię wymieszaną bułką tartą i ponownie włożyć naczynie do piekarnika. Kontynuować pieczenie jeszcze przez ok. 5-10 min.
Zapiekanka ze szparagami
Składniki:
– 2 pęczki szparagów, pokrojone na kawałki
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 1 opakowanie sera śmietankowego pokrojonego w kostkę
– 1 szklanka mleka
– ½ szklanki parmezanu
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu
– 6 plastrów boczku wędzonego, pokruszonego
– ½ szklanki smażonej cebuli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Nasmarować naczynie żaroodporne. Ułożyć szparagi na dnie naczynia, wycisnąć sok z cytryny na wierzch i wymieszać, aby równomiernie pokryć szparagi. W małym rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania pasty. Zmniejszyć ogień, dodać serek śmietankowy i mleko. Rozpuścić serek śmietankowy, często mieszając, aby mieszanina nie przypaliła się. Dodać parmezan, czosnek w proszku, boczek i czarny pieprz. Mieszać przez 2-3 min. Sosem serowym polać szparagi, posypać smażoną cebulą. Piec przez 15-18 min.
Zapiekanka z jajkami sadzonymi
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– sól
– ¼ szklanki oleju roślinnego
– 1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
– 1 papryka, drobno posiekana
– 2 papryczki jalapeño, drobno posiekane
– 2 łyżki drobno posiekanego obranego imbiru
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżeczka mielonego garam masala
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– 4 całe obrane ze skórki pomidory
– ¼ szklanki posiekanej świeżej mięty, więcej do dekoracji
– 2 łyżki posiekanej kolendry lub bazylii, więcej do dekoracji
– 6 jajek
– czarny pieprz według uznania
Przygotowanie:
Umieścić ziemniaki w dużym garnku i ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć 5 do 7 min. Wymieszać z papryką i smażyć 3 min. Dodać imbir, czosnek, kminek, garam masala i kolendrę, smażyć 1 min. Wymieszać pomidory i ½ łyżeczki soli. Gotować na średnim ogniu, rozbijając pomidory widelcem, 15 min. Wymieszać z miętą i kolendrą lub bazylią. Doprawić. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Umieść ziemniaki w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia. Gorącym sosem pomidorowym polać ziemniaki. Przenieść blachę do piekarnika i piec 20 min. Zrobić sześć dołków w mieszance pomidorowej. Jajka wbić do wgłębień i doprawić solą i pieprzem. Piec 8 do 13 min. Podawać udekorowane ziołami.