Letnie kakaowe ciasto wulkan bez tłuszczu z mascarpone i owocami – hit w internecie!
To letnie ciasto wykonane bez tłuszczu, czekoladowe przekładane masą z mascarpone naprawdę robi furorę na piknikach i spotkaniach rodzinnych. Jego prostota i szybkość wykonania to kolejny atut tego wypieku, puść wodze fantazji i dodać do ciasta swoje ulubione owoce: truskawki, porzeczki, winogrono, ananasa, mango, banany… Do złudzenia przypomina wybuchający wulkan, tylko tym razem zamiast gorącej lawy jest orzeźwiająca masa kremowa z owocami sezonowymi. Spektakularny wygląd i smak!
Smakiem nieco przypomina znany nam kopiec kreta, jednak bogactwo owoców i jego lekka struktura zachwyca każde podniebienie! Szczególnie podziękowania dla Ani D. oraz Jagnie za udostępnienie przepisu i autorskie wykonanie!
składniki na ciasto:
130 gram mąki
180 gram cukru
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, całość wymieszać. Wlać do tortownicy, do której wcześniej wkładamy papier o pieczenia lekko wysmarowany tłuszczem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 do 40 minut.
Przepis na masą kremową:
300 ml śmietanki kremówki
250 gram mascarpone
3 łyżki cukru pudru
ulubione owoce: borówki, truskawki, maliny, jeżyny, banany, mango itp.
listki mięty lub melisy
cukier puder do posypania
Ubić śmietankę na sztywno z cukrem koniecznie razem z mascarpone (nie ubijać osobno). Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół, dobrze aby dolna część ciasta była nieco grubsza. Na dolną warstwę ciasta nakładamy masę kremową, następnie górną część kroimy na 12 trójkącików, układamy na spodzie ciasta i dodajemy ulubione owoce, można udekorować pozostałą częścią masy. Dekorujemy listkami mięty i cukrem pudrem.