Letnia sałatka z parmezanem i grzankami
Artykuł zewnętrzny
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 2 średnie pomidory
- 1/2 małej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 80g startego na drobnych oczkach parmezanu
- Sos do sałatek czosnkowy np. Winiary
- Grzanki „kosteczki” do sałatek
Sałatę lodową kroimy w nierówne, krótkie paski. Pomidory kroimy na 4 ćwiartki, odcinamy wewnętrzną część łodygi, wykrajamy gniazdo nasienne. Tak przygotowanego pomidora kroimy na kawałki. Połówkę cebuli przecinamy 2 razy wzdłuż, po czym kroimy jak na pół-plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy razem z parmezanem. Do majonezu wsypujemy mieszankę na sos do sałatki i dokładnie mieszamy. Gotowy sos dodajemy do sałatki. Na koniec każdą porcję (tuż przed podaniem, bo w przeciwnym razie nie będą chrupkie) posypujemy grzankami.