Letnia sałatka z parmezanem i grzankami

8 lipca 2010, dodał: PaniMISIOWA
Artykuł zewnętrzny

  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 80g startego na drobnych oczkach parmezanu
  • Sos do sałatek czosnkowy np. Winiary
  • Grzanki „kosteczki” do sałatek

Sałatę lodową kroimy w nierówne, krótkie paski. Pomidory kroimy na 4 ćwiartki, odcinamy wewnętrzną część łodygi, wykrajamy gniazdo nasienne. Tak przygotowanego pomidora kroimy na kawałki. Połówkę cebuli przecinamy 2 razy wzdłuż, po czym kroimy jak na pół-plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy razem z parmezanem. Do majonezu wsypujemy mieszankę na sos do sałatki i dokładnie mieszamy. Gotowy sos dodajemy do sałatki. Na koniec każdą porcję (tuż przed podaniem, bo w przeciwnym razie nie będą chrupkie) posypujemy grzankami.