Lemoniada z hibiskusa – właściwości dla zdrowia
Ostatnio w restauracji odkryłam, że smakuje mi lemoniada z hibiskusa. Jest pyszna, orzeźwiająca, delikatnie słodka i idealna na upalne dni. Po powrocie, postanowiłam ją wykonać samodzielnie i cieszyć się jej dowolną ilością, a w dodatku małym kosztem! Zobaczcie jak wygląda przepis.
Co nieco o hibiskusie
Jest to roślina o charakterystycznych, pięknych i czerwonych kwiatach. W wielu krajach jest hodowana jako ozdoba. Możecie ją spotkać również w wersji niebieskiej, białej oraz żółtej. Posiada właściwości zdrowotne – obniża ciśnienie krwi, normuje poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie oraz moczopędnie. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy. Hibiskus posiada sporą dawkę witaminy C, flawonoidów oraz kwasów organicznych. Jego główną zaletą, jest walka z toksynami w naszym organizmie. Dodatkowo wspomaga przemianę materii i pracę wątroby. Pozytywnie działa również na urodę, bowiem ujędrnia, zmiękcza i wygładza skórę. Odpowiednio ją nawilża i opóźnia proces starzenia się. Zawarte witaminy w hibiskusie wzmacniają włosy oraz oczyszczają skórę głowy.
Hibiskusa muszą unikać osoby z niskim ciśnieniem oraz kobiety w ciąży. Co prawda nie ma w tej kwestii dokładnych badań, ale lepiej nie ryzykować. Zrezygnować z niego muszą, również kobiety będące w trakcie terapii hormonalnej. Hibiskus może wpływać bowiem na poziom estrogenów.
Przepis na lemoniadę
Co kupić?
- 1 litry wody
- 3 łyżeczki suszonych liści hibiskusa
- 3 łyżeczki dowolnego słodzika
- plastry cytryny i pomarańczy
Przygotowanie:
Składniki możecie zmieniać i dodawać do woli. Najważniejsze, aby Wam smakowała. Istnieją również wersje z mięta czy malinami. Suszony hibiskus kupicie bez problemu przez Internet. Przeciętnie, kilogram kosztuje ok 30 zł. Wszystkie składniki zalejcie w dzbanku zimną wodą i odstawcie do lodówki. Im dłużej stoi, tym ma intensywniejszy smak. Koniecznie podawajcie ją schłodzoną lub z kostkami lodu.
zobacz również:
Hibiskus – zastosowanie i przepis na herbatkę |
Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy |