Lemoniada z hibiskusa – właściwości dla zdrowia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Lemoniada z hibiskusa – właściwości dla zdrowia

18 lipca 2022, dodał: Dagmara
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Ostatnio w restauracji odkryłam, że smakuje mi lemoniada z hibiskusa. Jest pyszna, orzeźwiająca, delikatnie słodka i idealna na upalne dni. Po powrocie, postanowiłam ją wykonać samodzielnie i cieszyć się jej dowolną ilością, a w dodatku małym kosztem! Zobaczcie jak wygląda przepis.

lemoniada z hibiskusa

Co nieco o hibiskusie

Jest to roślina o charakterystycznych, pięknych i czerwonych kwiatach. W wielu krajach jest hodowana jako ozdoba. Możecie ją spotkać również w wersji niebieskiej, białej oraz żółtej. Posiada właściwości zdrowotne – obniża ciśnienie krwi, normuje poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie oraz moczopędnie. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy. Hibiskus posiada sporą dawkę witaminy C, flawonoidów oraz kwasów organicznych. Jego główną zaletą, jest walka z toksynami w naszym organizmie. Dodatkowo wspomaga przemianę materii i pracę wątroby. Pozytywnie działa również na urodę, bowiem ujędrnia, zmiękcza i wygładza skórę. Odpowiednio ją nawilża i opóźnia proces starzenia się. Zawarte witaminy w hibiskusie wzmacniają włosy oraz oczyszczają skórę głowy.

Hibiskusa muszą unikać osoby z niskim ciśnieniem oraz kobiety w ciąży. Co prawda nie ma w tej kwestii dokładnych badań, ale lepiej nie ryzykować. Zrezygnować z niego muszą, również kobiety będące w trakcie terapii hormonalnej. Hibiskus może wpływać bowiem na poziom estrogenów.

hibiskus

Przepis na lemoniadę

Co kupić?

  • 1 litry wody
  • 3 łyżeczki suszonych liści hibiskusa
  • 3 łyżeczki dowolnego słodzika
  • plastry cytryny i pomarańczy

Przygotowanie:

Składniki możecie zmieniać i dodawać do woli. Najważniejsze, aby Wam smakowała. Istnieją również wersje z mięta czy malinami. Suszony hibiskus kupicie bez problemu przez Internet. Przeciętnie, kilogram kosztuje ok 30 zł. Wszystkie składniki zalejcie w dzbanku zimną wodą i odstawcie do lodówki. Im dłużej stoi, tym ma intensywniejszy smak. Koniecznie podawajcie ją schłodzoną lub z kostkami lodu.

 

zobacz również:

 

Hibiskus – zastosowanie i przepis na herbatkę

Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz