Lekkie ciasto jogurtowe z galaretką i owocami

28 października 2012, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
2 duże jogurty greckie (polecam TOLONIS z Biedronki)
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 cukier wanilinowy (np. Delecta)
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (polecam Duży budyń z Delecty)
2 paczki herbatników (zwykłych Petit Beurre)
3 galaretki
owoce (np. brzoskwinie z puszki, ananas, truskawki lub dowolne inne)

Spód blachy (25x25cm) wyłożyć herbatnikami. Smarowanie blachy tłuszczem nie jest konieczne.
5 żółtek zmiksować z 1/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. oleju, 1 cukrem wanilinowym, 1 dużym budyniem (w proszku!) oraz dwoma dużymi jogurtami greckimi.

5 białek utrzeć z 1/4 szkl. cukru na sztywną pianę. Dodać ją do masy jogurtowej i DELIKATNIE wymieszać.

Całość wlać do blachy, delikatnie, bo herbatniki lubią zmieniać swoje położenie po zbyt gwałtownym wlaniu ciasta.

Piec ok. 45 min. w temp. 180 St. C z termoobiegiem.

Studzić w piekarniku (minimum 1,5 godziny). W czasie stygnięcia ciasto może troszkę upaść, co jest charakterystyczne chociażby dla serników.

W tym czasie, lub gdy upewnimy się, że ciasto jest już chłodne, można rozrobić galaretki i zostawić do powolnego ostygnięcia. Nie wkładać do lodówki.

Na wystudzonym cieście ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

file1351442810