Lekki barszcz z jajkiem
– 60 dag buraków
– 2 ziemniaki
– cebula
– łyżka masła
– 800 ml bulionu z kurczaka
– łyżeczka majeranku
– listek laurowy
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– sól, pieprz
– 2 jajka
– 1/2 ogórka
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Cebulę obrać, drobno posiekać a buraki i ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać pozostałe warzywa i listek laurowy, chwilkę smażyć. Zalać bulionem, dodać majeranek, wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 25-30 minut. Buraki ostudzić , zmiksować i dodać do bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem winnym lub cukrem. Jajko ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przekroić na pół, ogórek umyć, razem ze skórką pokroić w niewielką kosteczkę. Przed podaniem barszczyk posypać szczypiorkiem i ogórkiem, podawać z jajeczkiem.