Lekki barszcz z jajkiem

27 lipca 2010,
dodał: Scarlett
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 60 dag buraków
– 2 ziemniaki
– cebula
– łyżka masła
– 800 ml bulionu z kurczaka
– łyżeczka majeranku
– listek laurowy
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– sól, pieprz
– 2 jajka
– 1/2 ogórka
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Cebulę obrać, drobno posiekać a  buraki i ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać pozostałe warzywa i listek laurowy, chwilkę smażyć. Zalać bulionem, dodać majeranek, wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 25-30 minut. Buraki ostudzić , zmiksować  i dodać do bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem winnym lub cukrem. Jajko ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przekroić na pół, ogórek umyć, razem ze skórką pokroić w niewielką kosteczkę. Przed podaniem barszczyk posypać szczypiorkiem i ogórkiem, podawać z jajeczkiem.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....