Pyszna kolacja to sposób na doskonałe zwieńczenie dnia. Pomysłów na kolacje jest bardzo dużo. Wybór odpowiedniego przepisu zależy od sytuacji, okazji czy ilości osób. Od czasu do czasu można sobie także pozwolić na bardziej wytworne danie z uwagi na specjalną okazję do świętowania w gronie najbliższych. Przygotowaliśmy cały zestaw pomysłów na kolację, które pomogą urozmaicić wieczorne menu.
Makaron z łososiem chili
Składniki:
– 1/2 szklanki (125 ml) oleju arachidowego
– 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
– 3 długie zielone szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 łodyga trawy cytrynowej (tylko biała część), drobno starta
– 1 1/2 łyżki płynnego miodu
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 80g pasty chilli w oleju sojowym
– 600 g całego fileta z łososia bez skóry, bez kości
– opakowanie 240 g suszonego makaronu (z zielonej herbaty)
– 1/3 szklanki (80 ml) soku z limonki
– 2 1/2 łyżeczki cukru pudru
– 2 łyżeczki sosu rybnego
– 1/2 łyżeczki płatków chilli plus dodatkowe do podania
– do podania: prażone nasiona sezamu i liście shiso
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Rozgrzać olej arachidowy w małym rondlu, dodać imbir, długą zieloną szalotkę, trawę cytrynową i szczyptę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu, przez 6-8 min., aż długa zielona szalotka będzie bardzo miękka. Zdjąć z ognia i ostudzić. W międzyczasie wymieszać w misce miód, oliwę i pastę chilli. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dodać łososia. Łososia natrzeć mieszanką miodu, a następnie doprawić. Piec 12-15 min. Odstawić, luźno przykryte folią, na 5 min. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i krótko spłukać ciepłą wodą. Wymieszać sok z limonki, cukier, sos rybny i płatki chilli z olejem szalotkowym. Włożyć makaron do dużej miski z trzema czwartymi oleju szalotkowego, doprawić do smaku i wymieszać. Ułożyć na półmisku i dołożyć łososia. Skropić pozostałym olejem szalotkowym i posypać dodatkowymi płatkami chili, prażonymi nasionami sezamu i liśćmi shiso. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone.
Kurczak cytrynowy
Składniki:
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
– drobno starta skórka i sok 1/2 małej cytryny
– 2 łyżeczki oleju kokosowego lub rzepakowego
– 1 filet z piersi kurczaka bez skóry (około 150 g), pokrojony w 1,5 cm plastry
– 1 papryka w dowolnym kolorze, pozbawiona pestek i pokrojona w plastry
– 1 średnia marchewka (około 80g), przycięta i pokrojona w cienkie plasterki
– 100 g brokułów, pokrojonych na małe różyczki
– 150 ml wywaru z kurczaka
– 4 dymki, okrojone i pokrojone w grube plastry
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Rozgrzać olej na dużej patelni lub woku na dużym ogniu, dodać kurczaka, paprykę, marchewkę i brokuły i smażyć przez 2-3 min., aż kurczak lekko się zrumieni, a warzywa zaczną mięknąć. Na patelnię wlać mieszankę sosu cytrynowego, dodać wywar z kurczaka i dymkę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 min. lub do momentu, gdy sos lekko zgęstnieje, a kurczak się ugotuje. Posypać startą skórką z cytryny i podawać z ryżem.
Risotto z wieprzowiną
Składniki:
– 1/3 szklanki (80 ml) oleju arachidowego
– 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
– 300 g mielonej wieprzowiny
– 1/4 szklanki (80 g) sosu z fasoli chili
– 1 pęczek szczypiorku czosnkowego, posiekanego
– 4 szklanki (580 g) ugotowanego ryżu jaśminowego lub innego ryżu długoziarnistego
– jajka sadzone, do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać olej w woku na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć przez 2-3 min. na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić. Do oleju czosnkowego w woku dodać wieprzowinę i smażyć, rozdrabniając drewnianą łyżką, przez 6-7 min., aż lekko się skarmelizuje. Dodać sos chilli i gotować przez 2 min. do lekkiej karmelizacji. Dodać szczypiorek i ryż i gotować, mieszając przez 3 min. Do podania dołożyć jajka sadzone i posypać chrupiącym czosnkiem.
Jajka po koreańsku
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki (300 g) ryżu długoziarnistego
– 1/2 szklanki (75 g) niesolonych orzeszków ziemnych
– 100 ml oleju słonecznikowego lub arachidowego
– 8 jajek
– 1 pęczek kolendry i tajskiej bazylii
– kiełki fasoli, posiekane chilli i ćwiartki limonki do podania
Pasta chilli:
– 2 łyżeczki płatków chili
– po 2 łyżki oleju chilli, oliwy z oliwek, sosu sojowego
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 2 łyżeczki startego imbiru
– 2 łyżeczki sosu rybnego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie odstawić. Ułożyć orzeszki ziemne na blasze do pieczenia i piec przez 10 min. na jasno złoty kolor, a następnie wyjąć, ostudzić i grubo posiekać. Wymieszać składniki pasty chilli w misce i odstawić na bok. Rozgrzać olej w woku na średnim ogniu. Wbić jedno jajko do filiżanki, a gdy olej będzie gorący, wlać jajko do środka. Smażyć przez 1 min. lub do momentu, gdy zewnętrzna strona zacznie się złocić, ale żółtko będzie nadal wodniste. Wyjąć łyżką cedzakową i powtórzyć z pozostałymi jajkami. Nałożyć ryż na naczynia, dodać jajka, posypać orzeszkami ziemnymi, ziołami i polać sosem chilli. Podawać z kiełkami fasoli, dodatkowym chilli i ćwiartkami limonki.
Sałatka z soczewicy z brzoskwiniami
Składniki:
– 200 g zielonej soczewicy
– 2 liście laurowe
– 200 g pancetty, pokrojonej w skwarki o grubości 1,5 cm
– 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 szalotka, drobno posiekana
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– szczypta płatków chili
– 2 gałązki tymianku
– 1/4 szklanki (60 ml) octu z czerwonego wina
– 4 małe brzoskwinie, bez pestek, pokrojone w ósemki
– 1 pęczek rukoli, zerwane liście
– 1/2 szklanki mięty
– 1/2 szklanki natki pietruszki
– 1/2 szklanki bazylii
– ser kozi kruszony do podania
Przygotowanie:
Umieścić duży rondel, wypełniony w trzech czwartych wodą, na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, dodać soczewicę i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż soczewica będzie miękka. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wrzucić pancettę na 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć na dużej nieprzywierającej patelni przez 14-15 min. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na patelnię wrzucić szalotkę, czosnek, chilli i tymianek. Smażyć, mieszając, przez 3-4 min. Przełożyć do miski z soczewicą, dodać ocet z czerwonego wina, pozostałe 85 ml oliwy z oliwek i doprawić. Na półmisku ułożyć mieszankę z soczewicy i posypać pancettą, brzoskwinią, rukolą i ziołami. Do podania pokruszyć kozim serem.
Penne all’arrabbiata
Składniki:
– 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
– 1 cebula, drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 długie czerwone chili, drobno posiekane, plus dodatkowe do podania
– 2 łyżki pasty pomidorowej
– 1/3 szklanki (80 ml) białego wina
– 400 g (puszka) pomidorków koktajlowych
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– sok z 1/2 cytryny
– 400 g penne, ugotowanego
– 1 łyżeczka suszonych płatków chili (opcjonalnie), do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać olej w dużej patelni, dodać cebulę i smażyć, mieszając, przez 3-4 min., aż zmięknie. Dodać czosnek, chilli i pastę pomidorową i gotować, mieszając, przez 2 min. Dodać wino, pomidory i oregano, doprawić. Dusić przez 10-12 min., aż będzie gęsta. Dodać sok z cytryny i makaron wraz z wodą z gotowania. Wymieszać. Posypać dodatkowym posiekanym chilli i suszonymi płatkami chili.
Grzanki z salsą
Składniki:
– 1 chlebek na zakwasie, pokrojony
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
– 100 g sera Taleggio (brie), bez skórki, grubo pokrojony
– brokuły, przycięte, blanszowane
– 1 pęczek szparagów, blanszowany
– 1/2 szklanki rzeżuchy
– 1/2 szklanki (70 g) prażonych orzechów laskowych, posiekanych
– kawałki cytryny do podania
Prosta salsa verde:
– 1 pęczek estragonu do podania
– 1 pęczek natki pietruszki, liście
– 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki salsy i 1/2 łyżeczki płatków soli w robocie kuchennym i ubić na gładką masę. Odłożyć na bok. Rozgrzać grill piekarnika. Plastry chlebka natrzeć olejem i ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Grillować, często odwracając na złoty kolor. Natrzeć grzanki czosnkiem. Włożyć grzanki z powrotem na blachę. Ułożyć ser Taleggio na wierzchu. Grillować przez 1-2 min. aż ser się rozpuści. Na półmisku ułożyć grzanki z brokułami, szparagami, rukwią wodną i orzechami laskowymi. Skropić odrobiną salsy i posypać estragonem. Podawać z ćwiartkami cytryny i pozostałą salsą.
Makaron z krewetkami
Składniki:
– 400 g makaronu nitki
– 1 kg zielonych krewetek, obranych
– 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
– 100 g młodych liści szpinaku
– bazylia do podania
– olej z krewetek
– 1 szklanka (250 ml) oliwy z oliwek
– 5 gałązek tymianku cytrynowego, zerwane liście
– 4 ząbki czosnku
– 1 każda marchewka i cebula, grubo posiekane
– 1 łodyga selera, grubo posiekana
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka każdego z nasion kopru włoskiego i kolendry
– 1 łyżka pasty pomidorowej
– 6 łodyg pietruszki
– 2 łodygi bazylii
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Przygotowanie:
Podgrzać 1/2 szklanki (125 ml) oleju w dużym rondlu, dodać skorupki krewetek, liście tymianku, czosnek, warzywa, liście laurowe oraz nasiona kopru włoskiego i kolendry. Smażyć mieszając, przez 5-6 min., aż muszle będą chrupiące. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować, mieszając, przez 2-3 min., aż się skarmelizuje. Dodać natkę pietruszki, łodygi bazylii i paprykę, wymieszać. Dodać pozostałe 1/2 szklanki (125 ml) oleju. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 15 min. Zdjąć z ognia i pozostawić do zaparzenia przez kolejne 15 min. Przecedzić olej przez sito. Ugotować makaron w dużym rondlu z wrzącą osoloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. W międzyczasie rozgrzać 2 łyżki oleju z krewetek na dużej patelni. Dodać krewetki i smażyć mieszając przez 2-3 min. Dodać pomidory i szpinak i gotować przez kolejną minutę, aż szpinak zwiędnie. Dodać odsączony makaron na patelnię z olejem z krewetek. Doprawić i wymieszać. Podzielić na talerze.
Zapiekanki wegetariańskie
Składniki:
– 1 łyżeczka mielonej kurkumy
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1/3 szklanki (80 ml) mleka
– 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
– 500 g filetów z białej ryby, pokrojonych na 2 cm kawałki
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 gruba bagietka, przekrojona
– 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki
– 1 szklanka świeżej kolendry
– 1 szklanka tajskich liści bazylii
– 1 limonka, przekrojona na pół
Marynowane warzywa:
– 1/3 szklanki (75 g) cukru kokosowego
– 1/3 szklanki (80 ml) octu ryżowego
– 1 marchewka, pokrojona w zapałki
– 1 mały daikon (azjatycka biała rzodkiew), pokrojony w zapałki
Przygotowanie:
Wymieszać cukier i ocet w małym rondelku na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie odstawić do ostygnięcia. Dodać marchewkę i daikon i odstawić na kolejne 30 min. do marynowania, a następnie odcedzić. W międzyczasie wymieszać w misce kurkumę i mąkę, a następnie doprawić. Połączyć mleko i koperek w osobnej misce. Zanurzyć rybę w mieszance mleka, a następnie w mące, strzepując nadmiar. Rozgrzać olej, smażyć rybę partiami, obracając, przez 3-4 min. na złoty kolor. Posmarować wnętrze bagietki odrobiną oleju z patelni. Bagietkę napełnić rybą, ogórkiem, marynowanymi warzywami, kolendrą i tajską bazylią. Podawać z limonką.
Wołowina po azjatycku
Składniki:
– 1/4 szklanki (60 ml) oleju arachidowego
– 2 długie czerwone papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekane
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 600g polędwicy wołowej, pokrojonej
– 2 azjatyckie (czerwone) eschaloty (cebulki), drobno posiekane
– 2 łyżeczki startego imbiru
– 1 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
– 1 szklanka (250 ml) mleka kokosowego
– 1 łyżka cukru pudru
– 1/3 szklanki (95 g) masła orzechowego
– 1 pęczek rzeżuchy
– 2 ogórki, pokrojone
– liście kolendry do podania
Przygotowanie:
Wymieszać 2 łyżki oleju, połowę chili i jedną trzecią czosnku w misce i posmarować wołowinę. Doprawić, a następnie odstawić na 30 min. w temperaturze pokojowej. W międzyczasie podgrzać pozostałą 1 łyżkę oleju w rondlu, dodać cebulki i smażyć mieszając, przez 3 min. lub aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Dodać imbir i pozostały czosnek i smażyć jeszcze przez 1 min. Dodać sos sojowy, mleko kokosowe i cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści, następnie zagotować i gotować przez 1 min. Dodać masło orzechowe i mieszać, aż się rozpuści. Rozgrzać mocno grilla lub patelnię, smażyć wołowinę, obracając, przez 10-12 min. według własnych upodobań. Przykryć folią na 5 min. W międzyczasie delikatnie podgrzać sos orzechowy. Wołowinę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu z rukwią wodną i ćwiartkami ogórka. Skropić łyżką sosu orzechowego i podawać posypane listkami kolendry.
Tosty z dynią
Składniki:
– 1/2 dyni piżmowej (500 g), obrana, pokrojona na 1,5 cm kawałki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
– 6 kromek chleba na zakwasie
– 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
– 150 g miękkiego koziego sera
– 3/4 szklanki (250 g) dżemu z karmelizowanej cebuli
– 50 g niesolonego masła
– 12 liści szałwii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić 1 łyżką oleju, doprawić i posypać płatkami chilli. Piec przez 20 min. do uzyskania złotego koloru. Podgrzać patelnię, usmażyć kromki chleba przez 1-2 min. z każdej strony. Jeszcze ciepłe natrzeć z obu stron połówkami czosnku. Ułożyć tosty na blasze do pieczenia. Każdy posmarować kozim serem, posypać karmelizowaną cebulą i posypać kawałkami dyni. Piec przez 2 min. W międzyczasie roztopić masło i pozostałą 1 łyżkę oleju w małej patelni, dodać liście szałwii i gotować przez 1 min. Skropić bruschettę masłem z szałwii.
Makaron z kiełbaskami i brokułem
Składniki:
– wieloziarnisty makaron penne
– 1 brokuł, posiekany
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– wędzone kiełbaski, pokrojone na 8 kawałków
– ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– ⅛ łyżeczka soli koszernej
– 1 ½ łyżki świeżego soku z cytryny
– ser pecorino Romano, starty (około 1/2 szklanki)
Przygotowanie:
W dużym rondlu zagotować 2 litry wody. Dodać makaron i gotować 7 min. Dodać różyczki brokuła i gotować 2 min. Odcedzić, zachowując 2/3 szklanki płynu z gotowania. Podgrzać dużą patelnię, dodać olej i usmażyć kiełbasę (ok. 6 min.), od czasu do czasu mieszając. Dodać 2/3 szklanki zarezerwowanej wody z makaronu, makaron z brokułami, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 min. Dodać sok z cytryny i posypać serem.
Zielona fritatta
Składniki:
– 10 dużych jaj
– ½ szklanki jogurtu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 por, posiekane białe i jasnozielone części
– cienkie szparagi, przycięte i pokrojone na kawałki
– 1 szklanka mrożonego groszku
– 1 szklanka szpinaku baby
– sól i pieprz do smaku
– ser kozi lub feta
– opcjonalnie: świeży koperek i pietruszka
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Rozgrzać olej na patelni, dodać por i smażyć przez 3-4 min. Następnie dodać szparagi i podsmażać jeszcze 1-2 min. Następnie dodać mrożony groszek, młody szpinak, sól i pieprz i smażyć jeszcze 1-2 min., aż szpinak zwiędnie. Wyjąć 1/3 warzyw na talerz. W dużej misce wymieszać jajka, jogurt, sól i pieprz. Wlać jajka na połowę warzyw na patelni. Smażyć przez 2-3 min. Dodać pozostałe warzywa na wierzch, a następnie posypać kozim serem. Przełożyć do piekarnika i piec przez 15-20 min., aż jajka się zetną. Przed podaniem udekorować dodatkowymi ziołami.
Mini Quiche
Składniki:
– 1 ½ łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 szklanki posiekanej słodkiej cebuli
– 3 łyżki wody
– 12 dużych jaj
– 2 ½ szklanki sera ricotta
– 2 filiżanki drobno posiekanego sera Gruyère
– ½ szklanki drylowanych oliwek, drobno posiekanych
– 5 ząbków drobno posiekanego czosnku
– 1 łyżeczka pasty z sardeli lub 3 drobno posiekane filety z sardeli
– ¾ łyżeczki mielonego pieprzu
– szpinak, boćwina i/lub jarmuż, łodygi i grubo posiekane
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na średniej patelni, dodać cebulę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się brązowieć, ok. 10 min. Dodać wodę i zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 15 min. Odstawić do ostygnięcia na 5 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wysmarować foremki do muffinek i wyłożyć wkładkami z papieru pergaminowego. Ubić jajka, dodać ricottę, gruyère, oliwki, czosnek, pastę anchois (lub anchois), pieprz i schłodzoną cebulę. dobrze wymieszać. Drobno posiekać warzywa w robocie kuchennym. Wmieszać do masy jajecznej. Podzielić miksturę między przygotowane foremki do muffinek. Piec 25 do 30 min.
Tortille z wołowiną
Składniki:
– mielona wołowina
– 2 łyżki stołowe przyprawy do taco
– olej roślinny
– tortille mrożone
– kwaśna śmietana
– kolendra
– tarty ser
– rozdrobniona sałata
– salsa pomidorowa
Przygotowanie:
Na dużej patelni na średnim ogniu usmażyć mieloną wołowinę, rozbijając drewnianą łyżką. Dodać przyprawę do taco wraz z 1 łyżką wody i smażyć, często mieszając. W międzyczasie na średniej wielkości patelni rozgrzać olej roślinny i usmażyć tortille pojedynczo, aż będą złote i chrupiące, ok. 1 min. Odwrócić i powtórzyć po drugiej stronie. Przełożyć tortille na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawać przygotowaną wołowinę z chrupiącymi tortillami, kwaśną śmietaną, świeżą kolendrą, tartym serem, sałatą i salsą.
zobacz również:
Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy
Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy
Proste sałatki jajeczne – różne przepisy
Gotowane pulpety w sosie – przeróżne przepisy i inspiracje!