Lawenda na słodko – lawendowe desery

5 sierpnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Zapachem przypomina rozmaryn, a dodana do potraw nadaje im kwiatowo-cytrusową nutę, lekko gorzką i cierpką. Możemy jej używać zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Lawenda – odkryjmy i doceniajmy jej zalety kulinarne. Poznajcie nasze słodkie, kulinarne inspiracje.

deser z lawendą

 

Najbardziej cenny jest uzyskiwany z kwiatów olejek eteryczny (olejek lawendowy), który ma bardzo szerokie zastosowanie. Używa się go w aromaterapii jako środek uspokajający i ułatwiający zasypianie. Olejek ten ma również zbawienny wpływ na nasz układ trawienny, poprawia wydzielanie soków żołądkowych i żółci, wspomaga trawienie oraz eliminuje wzdęcia i kolki. Olejek lawendowy ma również działanie przeciwbólowe. Stosuje się go głównie przy zwalczaniu bóli stawowo-mięśniowych oraz do likwidowania i zmniejszania obrzęków kończyn dolnych.

lawenda

Mało kto wie, że lawenda wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich. Dlatego można ją spokojnie stosować jako zamiennik lub w towarzystwie ziół takich jak: rozmaryn, tymianek, cząber, oregano, majeranek czy estragon. Wykorzystywana jest głównie jako przyprawa do dań wytrawnych. W połączeniu z oliwą z oliwek idealnie pasuje do kurczaka, ziemniaków czy ryb oraz jako dodatek do sosów i sałatek. Lawenda potrawą nadaje lekko kwiatowo-cytrusową nutę. Należy jednak nie przesadzać z jej dodawaniem bo ma bardzo intensywny aromat i może zdominować smak dania, czy deseru. Ostatnio coraz częściej lawendę dodaje się również do deserów i wypieków. Z suszonych kwiatów można przygotować niezwykle aromatyczny cukier, który można wykorzystać do pieczenia ciast, czy słodzenia herbaty. Lawenda doskonale pasuje również do mięty (takie połączenia możemy wykorzystać do przygotowania deserów lub wypieków). Do wypieków używa się tylko kwiatów lawendy (świeżych lub suszonych), do dań wytrawnych możemy wykorzystać również świeże listki, które są również bardzo aromatyczne.

Lawendę zbieramy w momencie, kiedy pączki zaczynają się otwierać i pojawiają się kolorowe kwiaty. Aby wysuszyć, należy ją powiesić razem z łodyżkami w suchym, przewiewnym pomieszczeniu z daleka od promieni słonecznych. Proces suszenia trwa około 7 -10 dni. Aby oddzielić kwiaty od łodyżek, zawijamy całość w papier, zwijamy w rulon i wałkujemy.

Cukier lawendowy

Składniki:
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1 szklanka kwiatów lawendy

Przygotowanie:
Cukier wymieszać z kwiatkami lawendy, przesypać do słoika i szczelnie zamknąć. Odstawić na 4-6 tygodni. Następnie cukier należy przesiać, aby pozbyć się kwiatków. Taki cukier można wykorzystywać do wypieków, jako dodatek do kremów lub do słodzenia herbaty.

 

cukier lawendowy

Lawendowo-cytrynowe muffinki

Składniki:
– 1 ¼ szklanki cukru pudru
– 1 łyżka suszonych pąków lawendy, dobrze wypłukanych
– 2 łyżeczki skórki z cytryny
– ¾ filiżanki masła (miękkie)
– 2 duże jajka
– 1 szklanka maślanki
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 2 ½ szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ¼ łyżeczki soli
Glazura cytrynowa:
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1-2 łyżeczki mleka

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i wyłożyć 12 foremek na babeczki. W robocie kuchennym lub blenderze wymieszać cukier granulowany, pąki lawendy i skórkę z cytryny. W dużej misce ubić masło i cukier lawendowy na puszystą masę (ok. 2-3 min.). Dodać jajka, maślankę i ekstrakt waniliowy, ubijać do połączenia. W osobnej mniejszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać łopatką, aż się połączą. Równomiernie podzielić ciasto między 12 foremek na babeczki. Piec, aż babeczki będą lekko złocistobrązowe i sprężyste (ok. 18-22 min.). Wyjąć babeczki z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na 15-20 min. W międzyczasie ubić cukier puder z sokiem z cytryny i powoli dodawać 1-2 łyżeczki mleka, w zależności od pożądanej konsystencji. Skropić babeczki glazurą i podawać z kawą lub herbatą.

 

Lawendowo-cytrynowe muffinki

Babeczki z kremem lawendowym

Składniki:
– ½ szklanki mleka
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– ¼ szklanki masła, stopionego
– 2 jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1-1,5 łyżki suszonej lawendy
– 1/3 szklanki cukru
– 1 i ¾ szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– sól
Lukier – krem:
– 1 szklanka zmiękczonego masła
– 2,5-3 szklanki cukru pudru
– 1 łyżka miodu
– kilka kropli ekstraktu z lawendy
– barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. W dużej misce wymieszać wszystkie mokre składniki i ubić. Połączyć wszystkie suche składniki. Dodać je do mokrej mieszanki. Foremki do muffinek napełnić do 2/3 i piec w nagrzanym piekarniku przez około 16-19 min. lub do momentu, gdy włożony w środek drewniany patyczek będzie czysty. Wyjąć z piekarnika i pozwolić babeczkom ostygnąć. W międzyczasie ubić miękkie masło i miód (ok. 2-3 min.). Stopniowo dodawać cukier puder i ubijać, dodać barwnik spożywczy i ekstrakt z lawendy i ubijać przez kolejną min. Rozprowadzić krem lawendowy.

 

Babeczki z kremem lawendowym

Ciasto czekoladowe z lawendową glazurą

Składniki:
– 1 szklanka kakao
– ⅔ szklanka wrzącej wody
– 250 g zmiękczonego niesolonego masła
– 1 i ⅔ szklanki brązowego cukru
– 3 jajka
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przesianej
Lawendowa glazura:
– 100 g posiekanej białej czekolady
– ¼ szklanki (60ml) śmietanki płynnej
– 1 łyżeczka kwiatów lawendy
– sok z jagód na kolor

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Połączyć kakao i wrzącą wodę w małej misce i wymieszać, aż masa będzie gładka. W misce ubić masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, mieszankę waniliową i czekoladową i ubijać do połączenia. Dodać sodę i mąkę i ubijać do połączenia. Wlać mieszankę do natłuszczonej formy. Piec przez 1 godz. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Umieścić białą czekoladę, śmietanę i lawendę w małym rondlu i mieszać na małym ogniu przez kilka minut, aż się roztopią i połączą. Dodać kilka łyżeczek soku z jagód, aby uzyskać pożądany kolor. Pozostawić glazurę na 10 min., aby nabrała smaku lawendy. Odcedzić glazurę, aby usunąć kawałki lawendy, a następnie polać ciasto.

 

Ciasto czekoladowe z lawendową glazurą

Lody lawendowe

Składniki:
– 2 szklanki gęstej śmietany
– 1 szklanka pełnego mleka
– 4 żółtka
– ¾ szklanki miodu
– 2 łyżki suszonej lawendy
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Wrzucić wszystkie składniki do małego rondelka. Na małym ogniu, mieszając konsekwentnie gotować przez 20 min. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia przez co najmniej 2 godz. Przełożyć masę do lodziarki i ubijać zgodnie z zaleceniami producenta. Mieszankę przełożyć do hermetycznego, zamykanego pojemnika i zamrażać przez co najmniej 3 godz.

 

lody lawendowe

Ciasteczka lawendowe

Składniki:
– 1 szklanka mąki o wszechstronnym przeznaczeniu
– ¼ łyżeczki soli
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 1 i ½  łyżeczki lawendy
– 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
– ½ szklanki niesolonego masła (miękkie)
– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– czysty cukier trzcinowy do posypania

Przygotowanie:
Do małej miski przesiać mąkę i sól. Odłożyć na bok. Wsypać 1 łyżkę cukru pudru, lawendy i skórki z cytryny w moździerzu i lekko zmielić tłuczkiem. Wsypać mieszankę lawendową do miski z pozostałym cukrem i masłem. Utrzeć razem, aż masa będzie gładka. Dodać wanilię. Do masy maślanej dodać suche składniki, aż uformuje się ciasto. Uformować w krążki i szczelnie zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 min. Wyłożyć dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyciąć kształty. Ułożyć na przygotowanym arkuszu. Posypać czystym cukrem trzcinowym, a następnie włożyć do zamrażarki na 15 min. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec ciasteczka przez 12-14 min., aż lekko się zrumienią wokół brzegów. Schłodzić na blasze przez 5 min., następnie przenieść na ruszt. Można przechowywać w hermetycznym pojemniku przez 5 dni.

 

ciasteczka lawendowe

Ciasteczka lawendowe z kremem

Składniki:
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1 łyżka suszonej lawendy
– 225 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
– ¾ szklanki cukru pudru
– 2 filiżanki mąki uniwersalnej
– dobrej jakości krem waniliowy

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Aby zrobić cukier lawendowy, umieść cukier i 1 łyżkę kwiatów lawendy w misce. Wymieszać łyżką i odstawić. Masło, cukier puder, mąkę i 1 łyżkę cukru lawendowego włożyć do miski malaksera i rozdrabniać, aż ciasto zbierze się w kulkę.
Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i rozwałkować. Wyciąć ciasteczka za pomocą foremki do ciastek. Ułożyć na przygotowanych blachach do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 15 min. Wyjąć z zamrażarki i obficie posypać cukrem lawendowym. Piec w nagrzanym piekarniku przez 12–15 min. na złoty kolor.
Wyjąć i ostudzić na ruszcie. Gdy ciasteczka ostygną, podzielić je na dwie części. Nałożyć krem waniliowy na jedno ciasteczko i nałożyć drugie. Posypać odrobiną cukru lawendowego i podawać.

 

ciasteczka lawendowe z kremem

Lawendowa lemoniada

Składniki:
– 1 szklanka wody
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżka kwiatów lawendy, suszonych lub świeżo zebranych, garść
– sok z 3 cytryn
– sól dla smaku
– cukier do smaku
– 3 – 4 szklanki wody
– kilka kostek lodu

Przygotowanie:
Zagotować wodę na dużym ogniu w rondlu. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, dodać cukier i lawendę. Syrop mieszać od czasu do czasu. Gotować do rozpuszczenia cukru. Odcedzić syrop przez sito i pozwolić syropowi lawendowemu całkowicie ostygnąć. Wymieszać sok z 3 cytryn, wodę i połowę syropu lawendowego (do smaku). Wymieszać, doprawić lemoniadę solą i cukrem do smaku. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Podawać z lodem.

lemoniada lawendowa

Syrop lawendowy

Składniki:
– 3 łyżki kwiatów lawendy świeżych lub suszonych
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do rondla. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 min. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia min. przez 1 godz. Odcedzić przez drobne sitko lub gazę do butelki i przechowywać w lodówce.

 

syrop lawendowy

Nalewka z lawendy

Składniki:
– 7 łyżek kwiatów lawendy suszonej
– 3 duże cytryny
– 1 pomarańcza
– 4 goździki
– 3 szczypty imbiru
– 1 litr wódki 40%
– 400 g miodu naturalnego (np. lipowego)

Przygotowanie:
Z cytryn i pomarańczy zdjąć skórkę, włożyć do dużego słoja, wycisnąć sok. Do słoja wsypać suszoną lawendę. Dodać przyprawy, wlać alkohol. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas wstrząsać zawartością słoja. Po tym czasie wlać miód, odstawić na kolejny tydzień. Całość przefiltrować. Przelać do butelek, odstawić w chłodne, ciemne miejsce do leżakowania. Nalewka im dłużej leżakowana, tym mocniejsza i wyrazistsza w smaku. Do spożycia nadaje się po ok. 3 tygodniach od wykonania. Ale najlepsza po leżakowaniu, co najmniej rocznym.

nalewka z lawendy

 

 

zobacz również:

Lawenda w domu, dla zdrowia i urody

Lawenda – pomysłowe wykorzystanie i zastosowanie

Domowe sposoby na komary – 6 super sposobów!

Wakacyjny poradnik dla stóp – jak zadbać o nie latem?