Latte z likierem kawowym

17 stycznia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Chwila na kawę to ten moment w ciągu dnia, który dla wielu z nas jest jednym z najprzyjemniejszych. Czasami delektujemy się jej aromatem same, czasem wypijamy ją w biegu, a niekiedy wyskakujemy na nią razem z mamą, siostrą, przyjaciółką. Kawa i kawałek ciasta – rozkosz dla podniebienia. Poranna kawa – rytuał. Dzisiaj jednak chcemy zaproponować kawę… z alkoholem. To taka mała przyjemność na popołudnie spędzone z książką lub ulubionym pismem, albo portalem Uroda i Zdrowie :)

 

 

Składniki:

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,

– 2 łyżki likieru kawowego,

– 180 ml mleka,

– 3 łyżki gorącej wody,

– opcjonalnie cukier.

 

 

Przygotowanie:

Dwie łyżeczki kawy zmieszaj z trzema łyżkami gorącej wody. Jeśli słodzisz, na tym etapie rozpuść również cukier. Dodaj dwie łyżki likieru kawowego, np. Soplica. Pamiętaj, że jeśli używasz cukru, dosłódź kawę w zależności od tego, jak słodki likier dodajesz. Soplica kawowa będzie doskonała dla tych, które nie lubią słodkiej kawy. Ilość alkoholu podana w przepisie sprawia, że kawa będzie bardziej wyrazista, ale w głowie nam nie zaszumi. Kolejnym etapem jest spienienie gorącego mleka. Do szklanki, w której jest rozrobiona z likierem kawa, wlej gorące mleko i odczekaj kilka sekund, następnie wlej białą mleczną piankę. Gotowe!

Pozwalacie sobie czasami na jakiś ekstra dodatek do kawki?