Latte Macchiato domowej roboty
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mocnej kawy (najlepiej kawy rozpuszczalnej ale jeśli mamy sypana musimy ją przecedzić przez sitko)
- opcjonalnie cukier i kardamon
Mleko z cukrem podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie spieniamy (jeśli mamy spieniacz to nim, jeśli nie posiadamy to potrząsamy w zamkniętym słoiku bądź blenderem aż do uzyskania gęstej piany). Kawę zaparzyć w dzbanuszku z dziubkiem. Spienione mleko wlać do wysokiej szklanki, na około ½ wysokości następnie delikatnie, wolno wlewać kawę po ściance szklanki– powinny same oddzielić się 3 warstwy( na dole mleko po środku kawa i na górze piana). Oczywiście po przelaniu kawy można tej pianki dołożyć. Na wierzch posypać kardamon, cynamonem lub czekoladą startą.
Ważna zasada aby warstw było 3 nie 2:Mleko musi być chłodniejsze niż zaparzona kawa Powodzenia i smacznego