Kotleciki z kurczaka z serem

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kupiłam ostatnio kurczaki i przy dzieleniu zostały mi małe kawałki – za mało na gulasz – to zmieliłam.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 szklanka drobnych kawałków kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/5 szklanki śmietanki
  • 2 suche kromki chleba tostowego
  • mini kostka ,,Prażona cebulka „
  • pieprz mielony
  • przyprawa ,, Czerwona czubrica ” ( lub np Gyros )
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
  • 1 łyżki masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 kawałki żółtego sera ( kostka wielkości 1×2 cm )

Zmielić w malakserze mięso, namoczony w śmietance chleb. Dodać jajko  i majonez. Zmiksować. Doprawić kostką cebulową, pieprzem, czubricą ( lub Gyros ). Podzielić na 4 części. Formować kotleciki – wkładając w każdy kawałek sera. Panierować w bułce tartej.

Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron.  Zmniejszyć gaz, dołożyć masło, skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki .

Dodaję do masy majonez  bo mięso z piersi jest suche  a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne .

Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią .

Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) – zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie i mogę zrobić z tego 4 nieduże kotleciki ( lub pulpety ).

file1292833023