Kotleciki z kurczaka z serem
Kupiłam ostatnio kurczaki i przy dzieleniu zostały mi małe kawałki – za mało na gulasz – to zmieliłam.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 szklanka drobnych kawałków kurczaka
- 1 jajko
- 1/5 szklanki śmietanki
- 2 suche kromki chleba tostowego
- mini kostka ,,Prażona cebulka „
- pieprz mielony
- przyprawa ,, Czerwona czubrica ” ( lub np Gyros )
- bułka tarta do panierowania
- olej
- 1 łyżki masła
- 1 łyżka majonezu
- 4 kawałki żółtego sera ( kostka wielkości 1×2 cm )
Zmielić w malakserze mięso, namoczony w śmietance chleb. Dodać jajko i majonez. Zmiksować. Doprawić kostką cebulową, pieprzem, czubricą ( lub Gyros ). Podzielić na 4 części. Formować kotleciki – wkładając w każdy kawałek sera. Panierować w bułce tartej.
Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz, dołożyć masło, skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki .
Dodaję do masy majonez bo mięso z piersi jest suche a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne .
Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią .
Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) – zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie i mogę zrobić z tego 4 nieduże kotleciki ( lub pulpety ).