Kurczak z Tajldandii
100 g prażonych niesłonych orzeszków ziemnych
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżeczki curry
100 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka posiekanego liścia kolendry
700 g filetów kurczaka
1 łyżeczka Vegety
2 łyżki oleju
Sałatka:
400 g ogórek
120 g kiełków sojowych
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
100 g cebuli
1 łyżeczka posiekanej kolendry
sól
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżki soku z cytrynki
Przygotowanie
1. Orzeszki ziemne rozdrobnić, dodać sos sojowy, curry, mleko kokosowe, posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszać.
2. Filety kurczaka natrzeć Vegetą, włożyć do olejem posmarowanej brytfanny i posypać masą z orzeszków ziemnych.
3. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
4. Ogórki wzdłuż przeciąć, wyjąć nasiona i pokroić w cienkie wstążki.
5. Dodać kiełki sojowe, miętę, cebulę, posiekane liście kolendry, sól, olej, sok z cytrynki i wszystko dokładnie wymieszać.
Serwowanie
Ciepłe mięso serwować z sałatką.
Rada
Świeże liście kolendry można zastąpić natką pietruszki, a olej z orzeszków ziemnych oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
na podstawie: www.podravka.pl