Kurczak z Tajldandii

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

100 g     prażonych niesłonych orzeszków ziemnych
2 łyżki     sosu sojowego
1-2 łyżeczki     curry
100 ml     mleka kokosowego
1 łyżeczka     posiekanego liścia kolendry
700 g     filetów kurczaka
1 łyżeczka     Vegety
2 łyżki     oleju
Sałatka:
400 g     ogórek
120 g     kiełków sojowych
1 łyżeczka     posiekanej świeżej mięty
100 g     cebuli
1 łyżeczka     posiekanej kolendry
    sól
2 łyżki     oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżki     soku z cytrynki

Przygotowanie

   1. Orzeszki ziemne rozdrobnić, dodać sos sojowy, curry, mleko kokosowe, posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszać.
   2. Filety kurczaka natrzeć Vegetą, włożyć do olejem posmarowanej brytfanny i posypać masą z orzeszków ziemnych.
   3. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
   4. Ogórki wzdłuż przeciąć, wyjąć nasiona i pokroić w cienkie wstążki.
   5. Dodać kiełki sojowe, miętę, cebulę, posiekane liście kolendry, sól, olej, sok z cytrynki i wszystko dokładnie wymieszać.

Serwowanie

Ciepłe mięso serwować z sałatką.
Rada

Świeże liście kolendry można zastąpić natką pietruszki, a olej z orzeszków ziemnych oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

na podstawie: www.podravka.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...