Kurczak z Tajldandii

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

100 g     prażonych niesłonych orzeszków ziemnych
2 łyżki     sosu sojowego
1-2 łyżeczki     curry
100 ml     mleka kokosowego
1 łyżeczka     posiekanego liścia kolendry
700 g     filetów kurczaka
1 łyżeczka     Vegety
2 łyżki     oleju
Sałatka:
400 g     ogórek
120 g     kiełków sojowych
1 łyżeczka     posiekanej świeżej mięty
100 g     cebuli
1 łyżeczka     posiekanej kolendry
    sól
2 łyżki     oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżki     soku z cytrynki

Przygotowanie

   1. Orzeszki ziemne rozdrobnić, dodać sos sojowy, curry, mleko kokosowe, posiekane liście kolendry i dokładnie wymieszać.
   2. Filety kurczaka natrzeć Vegetą, włożyć do olejem posmarowanej brytfanny i posypać masą z orzeszków ziemnych.
   3. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
   4. Ogórki wzdłuż przeciąć, wyjąć nasiona i pokroić w cienkie wstążki.
   5. Dodać kiełki sojowe, miętę, cebulę, posiekane liście kolendry, sól, olej, sok z cytrynki i wszystko dokładnie wymieszać.

Serwowanie

Ciepłe mięso serwować z sałatką.
Rada

Świeże liście kolendry można zastąpić natką pietruszki, a olej z orzeszków ziemnych oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

na podstawie: www.podravka.pl