Kurczak z grilla – różne przepisy

11 maja 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Maj niemal w pełni, a to oznacza, że czas rozpalić grilla! Grillowane mięso kurczaka jest tak cudownie aromatyczne i soczyste, że po prostu musi pojawić się na Twoim następnym grillowaniu! Niezależnie od tego, jakie grillowane przysmaki są Twoimi ulubionymi, grill z wykorzystaniem mięsa kurczaka to świetne rozwiązanie.

kurczak z grilla

Pierś kurczaka w ziołach

Składniki:
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1/2 łyżeczki kminku
– 1 łyżeczka chili w proszku
– 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry
– świeży sok z limonki
– posiekana świeża kolendra

Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Wymieszać sól, pieprz, kminek, chili w proszku, cebulę w proszku i czosnek w małym naczyniu. Skropić oliwą z oliwek i natrzeć przyprawą piersi z kurczaka, tak aby całkowicie je pokryły. Po podgrzaniu umieść kurczaka na grillu i grillować przez około 15 min., obracając. Przed podaniem wycisnąć świeży sok z limonki na kurczaka i posypać posiekaną kolendrą.

Pierś kurczaka w ziołach

Balsamiczno-cytrynowa pierś kurczaka

Składniki:
– ¼ szklanki octu balsamicznego
– 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżka sosu Worcestershire
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– ½ łyżeczki suszonego tymianku
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
– sól (koszerna) i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 4 piersi z kurczaka bez kości i skóry
– 2 łyżki posiekanych świeżych liści pietruszki

Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać ocet balsamiczny, sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę Dijon, brązowy cukier, Worcestershire, czosnek, tymianek, oregano i rozmaryn i doprawić solą i pieprzem do smaku. 1/4 szklanki marynaty odłożyć na bok. Zamarynować kurczaka (przez co najmniej 1 godzinę) od czasu do czasu obracając mięso. Odcedzić kurczaka z marynaty. Rozgrzać grill, piec kurczaka polewając marynatą przez 5-6 min. z każdej strony. Podawać mięso udekorowane natką pietruszki.

Balsamiczno-cytrynowa pierś kurczaka

Soczyste udka pomidorowe

Składniki:
– 2 i1/2 szklanki białego wina
– 2 średnie cebule, drobno posiekane (1 i 1/2 szklanki)
– 1/2 szklanki soku z cytryny
– 10 ząbków czosnku, posiekanych
– 16 udek z kurczaka
– 3 liście laurowe
– 1 puszka/słoik przecieru pomidorowego
– 1/4 szklanki miodu
– 1 łyżka melasy
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 2 łyżki białego octu

Przygotowanie:
Na marynatę: w dużej misce połączyć wino, cebulę, sok z cytryny i czosnek. Wlać 2 szklanki marynaty do dużego płytkiego naczynia. Dodać kurczaka i wymieszać z marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 4 godz. W dużym rondlu wymieszać przecier pomidorowy, miód, melasę, sól, tymianek, cayenne, pieprz i pozostałą marynatę. Doprowadzić do wrzenia, zredukować ciepło i gotować bez przykrycia przez 35-40 min. Zdjąć z ognia. Wyjąć liście laurowe, wymieszać z octem. Odlać 1 szklankę sosu do serwowania. Wyjąć kurczaka i grillować pod przykryciem na wysmarowanym olejem ruszcie przez 30-40 min. obracając udka i smarując sosem. Podawać z odlanym wcześniej ciepłym sosem.

Soczyste udka pomidorowe

Kurczak w sosie tamaryndowym

Składniki:
– cały kurczak
– ½ szklanki świeżych liści kolendry, drobno posiekanych
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– ¼ szklanki koncentratu tamaryndowca
– 2 łyżki meksykańskiej pasty chipotle chile
– 1 łyżka papryki
– 2 ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
– 2 średnie ząbki czosnku, starte (około 1 łyżeczka)
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Położyć kurczaka na desce do krojenia i osuszyć. Używając nożyc kuchennych, podzielić kurczaka, pozostawiając udko i podudzie połączone oraz pierś i skrzydełko. Kawałki kurczaka odłożyć na bok. Wymieszać kolendrę, olej, tamaryndowiec, pastę chipotle, paprykę, sól, czosnek i czarny pieprz. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać. Wstawić do lodówki na całą noc (około 12 godz). Posmarować ruszt olejem i mięso położyć na grillu. Przykryć i grillować obracając kurczaka do 45 min. Polewać marynatą. Udekorować kolendrą.

Kurczak w sosie tamaryndowym

Pierś z kurczaka w sosie musztardowym

Składniki:
– ½ szklanki dowolnej musztardy pełnoziarnistej
– ½ szklanki miodu
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku posiekany
– ½ łyżeczki papryki
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
– ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
– 4 piersi z kurczaka bez kości i skóry

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki w małej misce. Odłożyć 4 łyżki sosu, a następnie polać pozostałą mieszanką miodowo-musztardową kurczaka, wymieszać i przykryć folią. Pozostawić na około 30-45 min. w temperaturze pokojowej. Rozgrzać grill, grillować kurczaka przez około 6 do 7 min. z każdej strony. Przygotowanym sosem miodowo-musztardowym polać kurczaka i odstawić pod folię na około 5 min. Podawać.

Pierś z kurczaka w sosie musztardowym

Ćwiartki kurczaka w czerwonym porto

Składniki:
– 3/4 szklanki melasy
– 1/2 szklanki czystej oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki czerwonego porto
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
– 1 łyżka sosu Worcestershire
– 1 szalotka, posiekana
– 4 ćwiartki z kurczaka
– słodki sos musztardowy do grilla

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać melasę, oliwę z oliwek, porto, musztardę, sos sojowy, pieprz, sos Worcestershire i szalotkę. Odstawić na 30 min. w temperaturze pokojowej. Dodać ćwiartki kurczaka i wymieszać. Przechowywać w lodówce przez noc. Wyjąć kurczaka z marynaty i ułożyć na blaszce do pieczenia z obrzeżami. Posmarować ćwiartki kurczaka sosem i grillować od 8 do 10 min. z każdej strony.

Ćwiartki kurczaka w czerwonym porto

Kurczak paprykowy

Składniki:
– ¼ szklanki wędzonej papryki
– 2 łyżki posiekanych świeżych listków tymianku
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
– 2 łyżeczki koszernej soli
– 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
– 2 kg różnych kawałków kurczaka
– 2 cytryny, cienko pokrojone
– dekoracje: plasterki cytryny, świeże gałązki tymianku

Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą pierwsze 5 składników, aby utworzyć pastę. Rozłożyć równomiernie połowę mieszanki papryki pod skórką kawałków kurczaka. Umieść 1 do 2 plasterków cytryny pod skórką na mieszance papryki. Ułożyć kawałki kurczaka w jednej warstwie na ruszcie w wyłożonej folią aluminiową. Pozostałą mieszankę papryki rozprowadzić równomiernie na skórze. Grillować ok. 30-35 min.

 

Szaszłyki z kurczaka po tajsku

Składniki:
– 1/4 szklanki grubo posiekanej trawy cytrynowej (z 1 średniej łodygi)
– 3 łyżki grubo posiekanej szalotki
– 1 i 1/2 łyżki cukru pudru lub 2 łyżki jasnego brązowego cukru
– 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego lub innego neutralnego oleju (np. z pestek winogron)
– 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
– 1 łyżka posiekanego czosnku
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 3/8 łyżeczki pieprzu cayenne lub czarnego pieprzu
Sałatka:
– udka z kurczaka
– opakowanie makaronu ryżowego
– 4 szklanki mieszanych młodych sałat
– ogórek, pokrojony w cienkie paski (opcjonalnie)
– 1/2 szklanki świeżej kolendry
– 1/2 szklanki świeżej mięty, bazylii i/lub koperku
– olej rzepakowy lub inny neutralny olej do grillowania
– 2/3 szklanki niesolonych prażonych orzeszków ziemnych lub orzechów nerkowca, grubo posiekanych
– 1/4 szklanki szalotek lub cebuli (opcjonalnie)
– 1 szklanka sosu do sajgonek typu Nuoc Cham

Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki marynaty. Przelać mieszaninę do dużej miski. Pokroić każde udko z kurczaka na paski i zamarynować mięso. Nawlec kurczaka na 10 patyczków do szaszłyków. Przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 min do 1 godz. W międzyczasie ugotować makaron. Przygotować sałatkę, posypać równomiernie makaronem. Ugrillować szaszłyki (ok. 8 do 12 min.). Podawać z sałatką i dodatkami.

Szaszłyki z kurczaka po tajsku

 

 zobacz również:

Sałatki idealne do grilla – różne przepisy

Ryby z grilla – różne przepisy

Dania z grilla – różne przepisy

Proste szaszłyki na grilla i z patelni – różne przepisy