Kurczak w sosie sweet chilli

8 marca 2014, dodał: Barbara Szymon Dobija
Składniki:
Sos:
34 szklanki bulionu z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
4-5 łyżek sosu Sweet chilli
łyżka cukru
łyżka oleju roślinnego
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Do panierowania:
pól szklanki maślanki lub mleka
pól szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki
płaska łyżeczka soli
łyżeczka czarnego pieprzu
Dodatkowo:
olej roślinny -do smażenia
2 podwójne piersi z kurczaka
ręczniki papierowe
Przygotowanie:
Sos:
W średnim garnku mieszamy dokładnie wszystkie składniku sosu,gotujemy aż sos stanie się gęsty i gładki. Zdjąć z ognia.
Kurczaka kroimy w niewielkie paski.
Do jednej miseczki wlewamy maślankę,a w drugiej mieszamy mąkę,mąkę kukurydzianą,sól i pieprz. Moczymy kawałki kurczaka najpierw w maślance,a potem w mące.
Do wysokiej patelni nalać olej-tak do połowy wysokości. Doprowadzić do wrzenia.
Gdy olej jest już gorący,wrzucamy opanierowane kawałki kurczaka, kilkanaście na raz i smażymy kilka minut na złoty kolor z obu stron. Gotowe wyjmujemy z oleju,przekładamy na ręczniki papierowe by odsaczyć nadmiar tłuszczu,a potem wrzucamy do gotowego sosu i dokładnie mieszamy. Powtórz to samo z pozostałym kurczakiem.

Składniki:

Sos:

34 szklanki bulionu z kurczaka

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu

4-5 łyżek sosu Sweet chilli

łyżka cukru

łyżka oleju roślinnego

2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

 

Do panierowania:

pól szklanki maślanki lub mleka

pól szklanki mąki kukurydzianej

pół szklanki mąki

płaska łyżeczka soli

łyżeczka czarnego pieprzu

 

Dodatkowo:

olej roślinny -do smażenia

2 podwójne piersi z kurczaka

ręczniki papierowe

 

Przygotowanie:

Sos:

W średnim garnku mieszamy dokładnie wszystkie składniku sosu,gotujemy aż sos stanie się gęsty i gładki. Zdjąć z ognia.

 

Kurczaka kroimy w niewielkie paski.

Do jednej miseczki wlewamy maślankę,a w drugiej mieszamy mąkę,mąkę kukurydzianą,sól i pieprz. Moczymy kawałki kurczaka najpierw w maślance,a potem w mące.

 

Do wysokiej patelni nalać olej-tak do połowy wysokości. Doprowadzić do wrzenia.

Gdy olej jest już gorący,wrzucamy opanierowane kawałki kurczaka, kilkanaście na raz i smażymy kilka minut na złoty kolor z obu stron. Gotowe wyjmujemy z oleju,przekładamy na ręczniki papierowe by odsaczyć nadmiar tłuszczu,a potem wrzucamy do gotowego sosu i dokładnie mieszamy. Powtórz to samo z pozostałym kurczakiem.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....
Jak leczyć AZS?
używałaś może krochmalu do kąpieli? Jak ja się cieszę, że na niego trafiłam....
Atopowe zapalenie skóry - nowe leki…
Próbowałyście krochmalu? Mój mały atopik to nie raz ma kąpiel z jego dodatkiem, fajnie...