Kurczak w sosie sweet chilli

8 marca 2014, dodał: Barbara Szymon Dobija
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Sos:
34 szklanki bulionu z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
4-5 łyżek sosu Sweet chilli
łyżka cukru
łyżka oleju roślinnego
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Do panierowania:
pól szklanki maślanki lub mleka
pól szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki
płaska łyżeczka soli
łyżeczka czarnego pieprzu
Dodatkowo:
olej roślinny -do smażenia
2 podwójne piersi z kurczaka
ręczniki papierowe
Przygotowanie:
Sos:
W średnim garnku mieszamy dokładnie wszystkie składniku sosu,gotujemy aż sos stanie się gęsty i gładki. Zdjąć z ognia.
Kurczaka kroimy w niewielkie paski.
Do jednej miseczki wlewamy maślankę,a w drugiej mieszamy mąkę,mąkę kukurydzianą,sól i pieprz. Moczymy kawałki kurczaka najpierw w maślance,a potem w mące.
Do wysokiej patelni nalać olej-tak do połowy wysokości. Doprowadzić do wrzenia.
Gdy olej jest już gorący,wrzucamy opanierowane kawałki kurczaka, kilkanaście na raz i smażymy kilka minut na złoty kolor z obu stron. Gotowe wyjmujemy z oleju,przekładamy na ręczniki papierowe by odsaczyć nadmiar tłuszczu,a potem wrzucamy do gotowego sosu i dokładnie mieszamy. Powtórz to samo z pozostałym kurczakiem.

Składniki:

Sos:

34 szklanki bulionu z kurczaka

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu

4-5 łyżek sosu Sweet chilli

łyżka cukru

łyżka oleju roślinnego

2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

 

Do panierowania:

pól szklanki maślanki lub mleka

pól szklanki mąki kukurydzianej

pół szklanki mąki

płaska łyżeczka soli

łyżeczka czarnego pieprzu

 

Dodatkowo:

olej roślinny -do smażenia

2 podwójne piersi z kurczaka

ręczniki papierowe

 

Przygotowanie:

Sos:

W średnim garnku mieszamy dokładnie wszystkie składniku sosu,gotujemy aż sos stanie się gęsty i gładki. Zdjąć z ognia.

 

Kurczaka kroimy w niewielkie paski.

Do jednej miseczki wlewamy maślankę,a w drugiej mieszamy mąkę,mąkę kukurydzianą,sól i pieprz. Moczymy kawałki kurczaka najpierw w maślance,a potem w mące.

 

Do wysokiej patelni nalać olej-tak do połowy wysokości. Doprowadzić do wrzenia.

Gdy olej jest już gorący,wrzucamy opanierowane kawałki kurczaka, kilkanaście na raz i smażymy kilka minut na złoty kolor z obu stron. Gotowe wyjmujemy z oleju,przekładamy na ręczniki papierowe by odsaczyć nadmiar tłuszczu,a potem wrzucamy do gotowego sosu i dokładnie mieszamy. Powtórz to samo z pozostałym kurczakiem.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...