Kurczak w sosie sweet chilli

8 marca 2014, dodał: Barbara Szymon Dobija
Składniki:
Sos:
34 szklanki bulionu z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
4-5 łyżek sosu Sweet chilli
łyżka cukru
łyżka oleju roślinnego
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Do panierowania:
pól szklanki maślanki lub mleka
pól szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki
płaska łyżeczka soli
łyżeczka czarnego pieprzu
Dodatkowo:
olej roślinny -do smażenia
2 podwójne piersi z kurczaka
ręczniki papierowe
Przygotowanie:
Sos:
W średnim garnku mieszamy dokładnie wszystkie składniku sosu,gotujemy aż sos stanie się gęsty i gładki. Zdjąć z ognia.
Kurczaka kroimy w niewielkie paski.
Do jednej miseczki wlewamy maślankę,a w drugiej mieszamy mąkę,mąkę kukurydzianą,sól i pieprz. Moczymy kawałki kurczaka najpierw w maślance,a potem w mące.
Do wysokiej patelni nalać olej-tak do połowy wysokości. Doprowadzić do wrzenia.
Gdy olej jest już gorący,wrzucamy opanierowane kawałki kurczaka, kilkanaście na raz i smażymy kilka minut na złoty kolor z obu stron. Gotowe wyjmujemy z oleju,przekładamy na ręczniki papierowe by odsaczyć nadmiar tłuszczu,a potem wrzucamy do gotowego sosu i dokładnie mieszamy. Powtórz to samo z pozostałym kurczakiem.

Składniki:

Sos:

34 szklanki bulionu z kurczaka

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu

4-5 łyżek sosu Sweet chilli

łyżka cukru

łyżka oleju roślinnego

2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

 

Do panierowania:

pól szklanki maślanki lub mleka

pól szklanki mąki kukurydzianej

pół szklanki mąki

płaska łyżeczka soli

łyżeczka czarnego pieprzu

 

Dodatkowo:

olej roślinny -do smażenia

2 podwójne piersi z kurczaka

ręczniki papierowe

 

Przygotowanie:

Sos:

W średnim garnku mieszamy dokładnie wszystkie składniku sosu,gotujemy aż sos stanie się gęsty i gładki. Zdjąć z ognia.

 

Kurczaka kroimy w niewielkie paski.

Do jednej miseczki wlewamy maślankę,a w drugiej mieszamy mąkę,mąkę kukurydzianą,sól i pieprz. Moczymy kawałki kurczaka najpierw w maślance,a potem w mące.

 

Do wysokiej patelni nalać olej-tak do połowy wysokości. Doprowadzić do wrzenia.

Gdy olej jest już gorący,wrzucamy opanierowane kawałki kurczaka, kilkanaście na raz i smażymy kilka minut na złoty kolor z obu stron. Gotowe wyjmujemy z oleju,przekładamy na ręczniki papierowe by odsaczyć nadmiar tłuszczu,a potem wrzucamy do gotowego sosu i dokładnie mieszamy. Powtórz to samo z pozostałym kurczakiem.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Botox na zmiany trądzikowe
Dokładnie pierwszy raz słyszę o botoksie na trądzik, mi w Klinice Krajewski od...
Blizny na twarzy krępujące :(
Niestety jedyną skuteczną metodą pozbycia się blizn potrądzikowych jest laseroterapia, wiem z własnego doświadczenia, przetestowałam...
Przebarwienia na twarzy
Zgadzam się z opiniami dziewczyn na stare przebarwienia, które są pozostałościami po trądziku...
Włoskie torebki
ja kupuje w Bona Fora najlepsze są marki Laura Biaggi https://bonafora.pl/Laura-Biaggi