Kurczak w pomarańczach i jabłkach

1 marca 2017, dodał: Finao
Artykuł zewnętrzny

kur

Przepyszny, pachnący miodem kurczak w lekko kwaskowatej marynacie

składniki:

– cały duży kurczak
– 3 pomarańcze
– główka czosnku
– pół szklanki miodu
– tymianek, pieprz, sól, garam masala
– 2 jabłka,

Kurczaka natrzeć solą zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, przyprawą garam masala. Sparzyć pomarańcze. Dwie pokrajać na ćwiartki (powinny to być małe pomarańcze z cienką skórką), z jednej wycisnąć sok, wlać do słoiczka z miodem, mieszać wstrząsając, dolać troszkę wody. Kurczaka nadziewać cząstkami pomarańczy ze skórką! Do środka na przemian kłaść całe ząbki czosnku z pomarańczą. Kurczaka spiąć wykałaczkami i wstawić do bardzo gorącego piekarnika około 220 stopni C. Po 15 minutach zmniejszyć ogień na 180 stopni. Piec około 40 minut, potem położyć obok kurczaka jabłka, posypać tymiankiem. Ja piekłam z ziemniakami, ale można podawać z ryżem. Polewać co jakiś czas kurczaka wytwarzanym sosem miodowo-pomarańczowym.