Kurczak w mleku i orzechach
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 1 kurczak,
– Przyprawa do złotego kurczaka Knorr,
– pół pęczka szałwii,
– 6 ząbków czosnku,
– 200 g orzechów włoskich i laskowych,
– 0,5 l mleka,
– 200 ml jogurtu naturalnego,
– sok z 2 cytryn,
– 50 g masła,
– olej do smażenia,
– pergamin.
Przygotowanie:
1.Kurczaka umyj, oczyść i wysusz. Czosnek bardzo drobno posiekaj. Mięso natrzyj czosnkiem, szałwią oraz przyprawą Knorr, aby było aromatyczne i chrupiące. Odstaw na ok. 4 godziny.
2.Orzechy upraż na patelni. Dodaj do mięsa. Do środka kurczaka włóż masło.
3.Całość umieść w wysokim naczyniu do pieczenia. Jogurt połącz z mlekiem. Mięso zalej mlecznym płynem tak, aby sięgał on do połowy wysokości kurczaka. Cytryny umyj, wyciśnij z nich sok, przemieszaj go z sosem.
4.Papier pergaminowy zmocz wodą i przykryj nim kurczaka. Piecz go przez ok. 2 godziny w temperaturze 160°C. Gotowy kurczak powinien być miękki oraz soczysty. Możesz podawać go z ryżem bądź ziemniakami.