URODA I ZDROWIE

Kurczak w marynacie cytrusowej

23 marca 2017, dodał: pinkmause

Bardzo lekki kurczak z nutą cytrusową, idealny na późny obiad świetnie smakuje z ryżem lub kaszą kuskus. Dodatek cytrusowych owoców do drobiowego mięsa to świetne, orzeźwiające połączenie smaków dla miłośników łączenia owoców z mięsem.


Składniki:

900 g piersi z kurczaka, Marynata: 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 1/2 szklanki soku z grejpfruta, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cukru, l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie).

Przygotowanie:

Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciąć piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić. Odkroić boczne części grzbietu (można ugotować na nich rosół). Połączyć wszystkie składniki marynaty. Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godz. lub na noc, od czasu do czasu obracając mięso. Piec 15 min. z każdej strony, polewając często marynatą. Przełożyć na podgrzany półmisek. Podawać na gorąco z dodatkami warzywnymi.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wazelina zamiast odżywki do rzęs?
Lepszy jest olejek rycynowy, ale trzeba uważać, żeby nie dostał się do oka...
Ekskluzywne ciuchy - gdzie?
Też lubię, ale też lubię też ubrania od projektantki Agaty Wojtkiewicz ;)
Czemu kobiety wolą drani?
Z draniem jest ciekawiej, bardziej ekscytująco.. Znika nuda, rutyna codzienności... Można zaszaleć,...
Gazetki promocyjne.
U mnie to bardziej jest na zasadzie reklamy w tv czy necie,...