URODA I ZDROWIE

Kurczak w marynacie cytrusowej

23 marca 2017, dodał: pinkmause

Bardzo lekki kurczak z nutą cytrusową, idealny na późny obiad świetnie smakuje z ryżem lub kaszą kuskus. Dodatek cytrusowych owoców do drobiowego mięsa to świetne, orzeźwiające połączenie smaków dla miłośników łączenia owoców z mięsem.


Składniki:

900 g piersi z kurczaka, Marynata: 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 1/2 szklanki soku z grejpfruta, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cukru, l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie).

Przygotowanie:

Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciąć piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić. Odkroić boczne części grzbietu (można ugotować na nich rosół). Połączyć wszystkie składniki marynaty. Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godz. lub na noc, od czasu do czasu obracając mięso. Piec 15 min. z każdej strony, polewając często marynatą. Przełożyć na podgrzany półmisek. Podawać na gorąco z dodatkami warzywnymi.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

butik-I LIKE!
Teraz mają akcję -20% z kodem LATO :)
Jaka szczoteczka do zębów?
Używam zwykłej, ale z wyprofilowaną główką, więc jak na razie wystarcza. Gdybym miała super...
krawcowa Warszawa
Kupuję gotowe ubrania... Ostatnio szyłam sobie sukienkę jak byłam świadkową na ślubie przyjaciółki,...
co zamiast masła?
Polecam twarożek rozsmarowany na kromce i posypany przyprawami typu zioła prowansalskie czy suszony koperek ;)