Kurczak po andaluzyjsku

17 marca 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– kurczak (około 1,5 kg)
– 15 dag szynki lub chudego bekonu
– 2 straki czerwonej i zielonej papryki
– 8 pomidorów
– 2 duże cebule
– 4 ząbki czosnku
– łyzka czarnych i zielonych oliwek
– 4 łyżki oliwy
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz

Umytego kurczaka (lub same udka) skropic sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu, w rondlu mocno rogrzac oliwę, zrumienić na niej kurczaka ze wszystkich stron, wyjąć, a na oliwę wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną w paseczki paprykę i szynkę. Dusić, mieszając na małym ogniu około 5 minut, po czym dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, wymieszać, zwiększyć płomień aby odparował sos, przykryc i dusic do miękkości na wolnym ogniu około 40 minut.Pod koniec duszenia dodać wydrylowane oliwki.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....