Kurczak piwny
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 łyżka stołowa papryki
2 łyżeczki suszonego oregano
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 kurczak
1 butelka piwa jasnego
1 łyżka stołowa papryki
2 łyżeczki suszonego oregano
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 kurczak
1 butelka piwa jasnego
Przygotowanie:
Rozgrzać grill. Wymieszać paprykę, oregano, sól, brązowy cukier, kminek, cebulę w proszku, czosnek w proszku, chilli i pieprz. Oczyścić dokładnie kurczaka i usunąć nadmiar skóry. Natrzeć kurczaka mieszanką przypraw, wkładając też pod skórę na piersi i nogach oraz wewnątrz. Związać nogi i skrzydełka. Polać piwem i piec na ruszcie obrotowym nisko nad ogniem przez 45–60 min. Obracać i polewać piwem przez cały czas pieczenia.