Kurczak pieczony z burakami i marchewką

26 stycznia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

To pyszne obiadowe danie jest niezwykle kolorowe i zdrowe. Możliwość konfiguracji i zestawień jest niezwykle szeroka, ponieważ można upiec całego kurczaka lub tylko udka czy tez pałeczki i dodać różne warzywa. Najlepiej kurczak z buraczkami pasuje do marchewki, fasolki szparagowej (może być mrożona) czy papryki… Nie zapominajmy też o cebuli i czosnku, który doda wyrazistości i ulubionych przyprawach. Danie można podać z pieczonymi ziemniakami lub kaszą, do dzieła!

składniki:

  • kilka udek z kurczaka lub pałeczki
  • dwa buraki
  • dwie marchewki
  • jabłko
  • cebula i czosnek
  • fasola szparagowa
  • czerwona papryka
  • por
  • przyprawy: tymianek, rozmaryn, papryka, sól, pieprz
  • nasiona słonecznika (prażone)
  • klarowane masło lub olej rzepakowy

 

Kurczaka umyć i osuszyć. Buraki pokroić w grubą kostkę, cebulę w ósemki, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę w plasterki, jabłka w grube ćwiartki, por w talarki, paprykę w grube paski lub kostkę. Mięso natrzeć przyprawami oraz polać roztopionym masłem lub olejem i odstawić do lodówki na około 20 minut. W brytfannie do pieczenia ułożyć warstwami warzywa, posypać ziołami i przyprawami, na wierzchu ułożyć kurczaka, podlać masłem lub odrobiną wody czy bulionu i piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Podawać z uprażonym słonecznikiem, ulubionymi ziołami  (szczypiorkiem, natką itp)