Kurczak faszerowany w majeranku
Rozmnożony kurczak ” – mało, że smaczny to jeszcze robi się go więcej i dla wszystkich starczy.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 1 kurczak ( 1,5-1,7 kg )
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1/2 pęczka natki pietruszki- pokrojonej
- 2 łyżki majeranku
- Przyprawa do kurczaka ,, Złocisty kurczak „Knorra
- Delikat przyprawa w płynie
- 4 łyżki bułki tartej
Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Dołożyć na patelnię wątróbkę i usmażyć .Zmiksować w malakserze wątróbkę ( lub rozetrzeć widelcem na miałko ).Wymieszać z usmażoną cebulą, natką pietruszki, bułką tartą i jajkiem. Doprawić solą, pieprzem, Delikatem w płynie. Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, przyprawy do kurczaka ,, Złocisty kurczak ” Knorra i majeranku .Włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia – dobrze zamknąć. Piec w temperaturze 220 * C przez godzinę.Wyjąć. Pociąć na porcje, tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.
Z reguły nie używałam majeranku do doprawiania kurczaka – do gęsi i kaczki tak. Znajoma podpowiedziała użycie do kurczaka i muszę przyznać, że miała rację. Uzupełnienie przyprawy ,,Złocisty kurczak ” majerankiem dało fantastyczny efekt. Polecam.