Kulinarne sztuczki pani domu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kulinarne sztuczki pani domu

10 kwietnia 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Każda z nas chciałaby zasłużyć na miano idealnej pani domu. Najczęściej brakuje nam jednak na to czasu i odpowiedniej motywacji.

 

            Przedstawię sprawdzone sposoby, dzięki którym możemy każdego dnia zachwycić bliższą i dalszą rodzinę oraz zasłynąć w okolicy jako idealna pani domu.

APETYCZNE OWOCE

Owoce ułożone na paterze zachowają dłużej świeżość, jeśli włoży się pomiędzy nie kilka kasztanów.

ABY CIASTO BYŁO LŻEJSZE

Ciasto zawierające dużą ilość tłuszczu i jajek może być za ciężkie i za twarde. Można temu zapobiec, jeśli jedną trzecią część mąki pszennej zastąpi się mąką ziemniaczaną. Gwarantuję, że zwłaszcza leniwe pierogi będą zdecydowanie bardziej puszyste!

ABY TŁUSZCZ NIE PRYSKAŁ

W trakcie smażenia kotletów czy ryb tłuszcz niebezpiecznie pryska, plamiąc kuchenkę, ściany i gorliwą panią domu. Aby temu zapobiec, należy dodać do tłuszczu szczyptę soli. W przypadku jajek sadzonych można posypać je odrobiną mąki ziemniaczanej.

CIASTO DROŻDŻOWE Z KEFIREM

Jeżeli do przygotowanego ciasta drożdżowego zamiast mleka użyjemy kefiru, będzie ono zdecydowanie bardziej delikatne i dłużej zachowa świeżość.

ŁATWIEJ WYJĄĆ CIASTO

Zanim ciasto włożysz do natłuszczonej formy, schowaj ją na chwilę do lodówki. To zdecydowanie ułatwi wyjęcie upieczonego już ciasta z formy.

MIELONE KOTLETY

Jeżeli nie możesz jeść zbyt dużej ilości jajek, zamiast nich dodaj do pulpetów i mielonych kotletów surowy utarty ziemniak. Dzięki temu kotlety na pewno się nie rozpadną.

SMAK SMAŻONYCH KOTLETÓW

Kotlety będą smaczniejsze, jeżeli do panierki dodasz trochę startego żółtego sera.

SPOSÓB NA BROKUŁY

Warzywo to twardnieje, jeśli dusi się je w tłuszczu. Najlepiej delikatnie obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Można podawać polane roztopionym masłem z tartą bułką.

SÓL

Aby zapobiec zwilgotnieniu soli, włóż do solniczki kawałek bibuły lub kilka ziarenek ryżu.

SOLENIE MIĘSA

Potrawy będą zdrowsze, a przy okazji zużyje się znacznie mniej soli, jeśli przyprawę tę doda się do mięsa 30 minut przed końcem przyrządzania. Natomiast ryby zawsze soli się na początku.

ŚWIEŻA ZIELENINA

Szczypiorek, koperek, natka pietruszki będą dłużej świeże, jeżeli skropisz je wodą i owiniesz w folię aluminiową.

LODÓWKA BEZ ZAPACHU

Jeżeli w lodówce pojawił się nieprzyjemny zapach, wstaw do środka naczynie z odrobiną octu lub talerzyk z ziarenkami kawy. Nieprzyjemne zapachy w momencie znikają.

Te i jeszcze wiele innych sposób znały już nawet nasze babcie. Zmęczone codziennymi obowiązkami zapominamy o nich, a przecież tak niewiele trzeba, żeby zasłużyć na podziw męża i dzieci oraz tytuł idealnej pani domu. Czego sobie i Wam życzę!

zobacz również:

  1. Sprzątanie bez chemii – zastosowanie boraksu
  2. Kiedy sprzątanie szkodzi czyli porządki bez szkody dla zdrowia!
  3. Sprzątanie na wiosnę: krok po kroku
  4. Domowe sposoby na ekologiczne sprzątanie

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz