Kulebiak z czerwoną kapustą i rybą

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

.Ten najlepiej robić jak już ma się gotowa duszoną kapustę czerwoną .

Czas :1 godzina
Składniki:

  • 1,5 szklanki duszonej czerwonej kapusty ( ja miałam doprawioną żurawiną )
  • 1 płat Pangi
  • 1 ciasto francuskie mrożone
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia
  • żółtko do posmarowania ciasta

Kapustę na wszelki wypadek dobrze odsączyć na sicie by nie było w niej soku. Rybę posolić i popieprzyć. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć na nim rybę w całości z jednej i drugiej strony. Nie trzeba rumienić. Rozłożyć płat ciasta. Przeciąć na 3 części. Na jednym kawałku ciasta położonym na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć kapustę a na niej płat ryby. Przykryć drugim płatem. Zasklepić brzegi. Z trzeciego kawałka ciasta zrobić dekoracje. Można oczywiście robić dowolne dekoracje ( gwiazdki, kwiatki, choinki ). Posmarować z wierzchu żółtkiem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wstawić blachę i piec 25-35 minut aż kulebiak będzie rumiany. Podawać z czystą zupą rybną do popicia (lub czystym barszczem czerwonym ).