Kuchnia japońska – przepisy na tradycyjne dania
Kuchnia japońska cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Mimo, że Japonia wciąż kojarzyć się może głównie z sushi, to oferuje ona bardzo dużą różnorodność potraw, które zawierać mogą elementy kuchni regionalnych czy dania sezonowe. Dlatego nawet najbardziej wybredni powinni znaleźć w kuchni japońskiej coś dla siebie!
Warto podkreślić, że japońskie restauracje oferują swoim klientom większe zróżnicowanie niż restauracje w Polsce i nie chodzi tu o podawane tam dania, a o wystrój wnętrz i tematykę. Możemy bowiem zjeść w restauracjach o tematyce- robotów, ninja czy Hello Kitty. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Kuchnia japońska skoncentrowana jest natomiast wokół dań z różem, owocach morza, dań z różnego rodzaju kluseczkami, dań mięsnych czy z fasolką sojową, ale również dania yoshoku (zjaponizowana kuchnia zachodnia) czy nabe (tzw. japońskie dania jednogarnkowe).
Dania z ryżem
Sushi
Nazwa „sushi” może odnosić się do każdego dnia, które zawiera ryż sushi, czyli biały ryż doprawiony octem ryżowym. Można się spotkać z sushi różnego rodzaju: chirashi (ryż sushi przykryty surową rybą), makizushi (sushi rolowane) czy nigirizushi (sushi formowane ręcznie).
Kulki ryżowe (Onigiri)
Danie to bazuje na ugotowanym ryżu, który zawijany jest zwykle w wodorosty „nori”. Zazwyczaj całość doprawiana jest solą i zawiera wypełnienie z marynowanej japońskiej śliwki (umeboshi) lub łososia. Kulki ryżowe są najczęściej podawane jako niedroga przekąska, dostępna zarówno w ulicznych straganach jak i restauracjach.
Dnia z makaronem (kluskami)
Udon
Udon, to rodzaj japońskich klusek robionych z białej mąki. Podawane są zarówno na ciepło jak i na zimno z różnego rodzaju dodatkami jak: smażone tofu (kitsune udon), tempura (tempura udon) czy górskie (dzikie) warzywa (sansai udon).
Ramen
Wśród Polaków może kojarzyć się z rosołem. Ramen jest rodzajem chińskiej zupy z kluseczkami, która zawierać może różnorodne dodatki. Pierwotnie Ramen było potrawą chińską, jednak obecnie zostało w pełni „przystosowane” do kuchni japońskiej.
Soba
Jest to rodzaj tradycyjnych japońskich kluseczek, które robione są z mąki gryczanej lub mieszanki mąki gryczanej z białą. Soba wyglądem zbliżone są do spaghetti i podawane są na zimno lub ciepło z różnymi dodatkami.
Dania z owocami morza
Sashimi
Kolejne z bardziej znanych japońskich dań- Sashimi, to rodzaj surowej ryby. Ponieważ wiele gatunków ryb może być podawane na surowo, a samo danie wymaga jedynie doprawienia (najczęściej doprawiane jest wasabi lub sosem sojowym), stało się ono niezwykle popularne nie tylko w Japonii, ale także krajach zachodnich.
Yakizakana
Yakizakana, to grillowana ryba. Do przygotowania tego dania najczęściej wykorzystuje się: makrele, łososia lub doradę.
Dania Yoshoku
Omuraisu
Rodzaj ryżowego omletu, gdzie podsmażony ryż zawijany jest w jajeczny omlet. Ma kształt piłki footballowej i podawany jest z ketchupem. Najczęściej dostępny jest w barach ulicznych, jednak występują także samodzielne restauracje specjalizujące się w tym daniu.
Hambagu
Jest to rodzaj podawanego po japońsku steku hamburgerowego (odróżniać od: hambaga, czyli japońskiego hamburgera podawanego w bułce). Hambagu zazwyczaj podawany jest na talerzu z ryżem lub chlebem, warzywami i sosem.
zobacz również:
- Kuchnia wietnamska – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy
- Kuchnia indyjska – jakie stosować przyprawy i przepisy
- Kuchnia turecka – przepisy, przyprawy i tradycyjne dania
- Kuchnia irlandzka – tradycyjne dania, przyprawy i przepisy