Kuchnia bułgarska tradycyjne dania – czy jest smaczna?

17 września 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia bułgarska uznawana jest za jedną ze zdrowszych w Europie. Charakteryzuje się lekkością i dużą ilością duszonych warzyw. Poza tym znajdziesz w niej aromatyczne mięsa takie jak baranina, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina czy kurczak oraz dodatki takie jak  jogurty czy sery. Kuchnia jest też bogata w różnorodne ryby, które najczęściej przygotowuje się w specjalnym piecu. Bardzo rzadko w Bułgarii smaży się cokolwiek, mieszkańcy raczej preferują grillowanie. Kolejną ciekawostką może być fakt, że Bułgarzy uwielbiają chleb w sporych ilościach, szczególnie świeży, który można łamać palcami.

Tradycyjne potrawy bułgarskie

Zupy

  • Tarator – ogórkowy chłodnik na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku
  • Szkembe czorba – flaki wołowe lub wieprzowe
  • Zupa z soczewicy
  • Czorba – gęsta, pikantna zupa, spożywana na zimno lub gorąco
  • Bob czorba – pikantna zupa na bazie bulionu z baraniny
  • Zupa pomidorowa z serem
  • Topczeta – zupa z małymi klopsikami
  • Ribena czorba – zupa rybna
  • Pileszka – rosół

Sałatki 

  • Sałatka szopska
  • Sałatka owczarska
  • Zielona sałata z jogurtem
  • Sałatka z pieczonych papryk i bakłażanów
  • Turszija – sałatka z marynowanych warzyw

Sosy

  • Lutenica
  • Ljutika – pikantny sos
  • Pindżur
  • Ajwar

Potrawy z grilla

  • Kjufte – mięsne kuleczki
  • Kebapcze
  • Sziszczeta – szaszłyki z kurczakiem, wieprzowiną i warzywami

Dania główne

  • Gjuwecz – gulasz serwowany w glinianym naczyniu
  • Sarmi – ryż z mięsem w liściach kapusty lub papryce
  • Kawarma – mięso w sosie serwowane w glinianym naczyniu
  • Pilaw – ryż z mięsem i warzywami
  • Musaka – zapiekanka na bazie bakłażana
  • Czomlek – gulasz

Wypieki i desery

  • Bakława
  • Banica – ciasto filo wypełnione szopskim serem
  • Kozunak – ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdałami
  • Kadaif – ciasto w kształcie nitek, podawane z orzechami
  • Mekici – racuchy
  • Gewreci – obwarzanki

Banica

To jedno z tradycyjnych bułgarskich dań. Jest to swego rodzaju placek lub ślimak wykonany z ciasta kori. Banica zazwyczaj zostaje nadziewana serem sirene ale można też ją spotkać w wersji ze szpinakiem lub dynią. Do picia podaje się bozę, czyli napój ze sfermentowanej pszenicy, ayranem lub kefirem. Najlepiej jeść ją na ciepło zaraz po upieczeniu.

Co kupić?

  • 1 opakowanie rozmrożonego ciasta filo
  • 300 g sera sirene (lub fety)
  • 4 jajka (3 do nadzienia, a 1 do nasmarowania wierzchu)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz
  • przyprawy wedle uznania np. oregano

Przygotowanie:

Zacznij od rozbicia 3 jaj w misce. Następnie dodaj jogurt, pokruszony ser, proszek do pieczenia, mąkę oraz przyprawy. Całość delikatnie wymieszaj. Teraz osobno połącz roztopione masło z olejem i wysmaruj tym okrągłą blachę. Posyp odrobinę mąki. Kolejnym krokiem jest posmarowanie tłuszczem pierwszego płata ciasta i położenie na nim kolejnego płata również posmarowanego tłuszczem. Wzdłuż brzegu płata nałóż nadzienie i zawiń w rulon. Następnie ułóż na blaszce zaczynając od jej zewnętrznego brzegu. Powtórz krok aż do uzyskania spirali z rulów. Na wierzch banicy polej tłuszcz i dodaj miksturę z mleka oraz 1 ubitego jajka. Piecz banicę przez 30 minut e 180 stopniach.

 

Sałatka szopska

Jej nazwa pochodzi od szopów zamieszkujące górskie okolice Sofii czyli stolicy Bułgarii. Sałata szopska zawiera ogórki, pomidory, paprykę i cebulę oraz oczywiście regionalny ser sirene. Czasami występuje z dodatkiem oliwek albo marynowanej papryki.

Co kupić?

  • 4 pomidory
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 nieduży ogórek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • pieprz
  • sól
  • ser szopski, bułgarski, bałkański lub feta
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka posiekanej natki

Przygotowanie:

Strąki papryki należy wypestkować i pokroić w cienkie pół krążki, natomiast pomidory i cebulę na cienkie półplasterki natomiast ogórka w kostkę. Dodaj sól oraz pieprz a całość skrop oliwą oraz sokiem z cytryny. Sałatkę dokładnie wymieszaj i ułóż w salaterce. Na wierzch posyp starty owczy ser solankoway i ozdób natką pietruszki.

Chłodnik tarator

Chłodnik bułgarski robi się z regionalnego kwaśnego mleka kisielo mlyako. Smakuje ono jak kremowy jogurt i posiada mnóstwo właściwości odżywczych. Chłodnik tarator podaje się z koperkiem.

Co kupić?

  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • ok. 100 ml zimnej wody
  • 2 świeże ogórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki kostek lodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Ogórki należy umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Teraz wymieszaj je z jogurtem oraz posiekanym czosnkiem i koperkiem. Stopniowo podczas mieszania dolewaj zimnej wody aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Chłodnik trzymaj w lodówce przez kilka godzin i podawaj z kostkami lodu oraz skropiony oliwą z oliwek. Koperek posyp na wierzch wraz z małymi kawałkami orzechów włoskich.

 

Kebabche

Przypominają serbskie cevapcici. Kebabche przygotowuje się na grillu z wieprzowiny lub wołowiny. Słyną z oryginalnego smaku oraz dymnego aromatu.

Co kupić?

  • 0,5 kg mielonego mięsa w proporcjach – 40 dkg wieprzowego, 10 dkg wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Przyprawy: kminek, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, sól albo gotowa przyprawa do gyrosa
  • Tymianek i kolendra

Przygotowanie

Mięso wymieszaj  delikatnie ze startą cebulą, czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami i ziołami. Kiedy mięso zacznie się kleić w dłoni to wilgotną dłonią należy uformować cienkie kiełbaski ok. 12 cm i nadziewać je wzdłuż patyczka do szaszłyków. Warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie przez pół godziny, aby się nie przypalały przy pieczeniu. Kekabcze ułóż na kratce grillowej i piecz 20 minut w 170 stopniach a następnie  przez 10 minut w 200 stopniach. Podawaj z sosem tatziki.