Kuchnia bułgarska tradycyjne dania – czy jest smaczna?
Kuchnia bułgarska uznawana jest za jedną ze zdrowszych w Europie. Charakteryzuje się lekkością i dużą ilością duszonych warzyw. Poza tym znajdziesz w niej aromatyczne mięsa takie jak baranina, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina czy kurczak oraz dodatki takie jak jogurty czy sery. Kuchnia jest też bogata w różnorodne ryby, które najczęściej przygotowuje się w specjalnym piecu. Bardzo rzadko w Bułgarii smaży się cokolwiek, mieszkańcy raczej preferują grillowanie. Kolejną ciekawostką może być fakt, że Bułgarzy uwielbiają chleb w sporych ilościach, szczególnie świeży, który można łamać palcami.
Tradycyjne potrawy bułgarskie
Zupy
- Tarator – ogórkowy chłodnik na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku
- Szkembe czorba – flaki wołowe lub wieprzowe
- Zupa z soczewicy
- Czorba – gęsta, pikantna zupa, spożywana na zimno lub gorąco
- Bob czorba – pikantna zupa na bazie bulionu z baraniny
- Zupa pomidorowa z serem
- Topczeta – zupa z małymi klopsikami
- Ribena czorba – zupa rybna
- Pileszka – rosół
Sałatki
- Sałatka szopska
- Sałatka owczarska
- Zielona sałata z jogurtem
- Sałatka z pieczonych papryk i bakłażanów
- Turszija – sałatka z marynowanych warzyw
Sosy
- Lutenica
- Ljutika – pikantny sos
- Pindżur
- Ajwar
Potrawy z grilla
- Kjufte – mięsne kuleczki
- Kebapcze
- Sziszczeta – szaszłyki z kurczakiem, wieprzowiną i warzywami
Dania główne
- Gjuwecz – gulasz serwowany w glinianym naczyniu
- Sarmi – ryż z mięsem w liściach kapusty lub papryce
- Kawarma – mięso w sosie serwowane w glinianym naczyniu
- Pilaw – ryż z mięsem i warzywami
- Musaka – zapiekanka na bazie bakłażana
- Czomlek – gulasz
Wypieki i desery
- Bakława
- Banica – ciasto filo wypełnione szopskim serem
- Kozunak – ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdałami
- Kadaif – ciasto w kształcie nitek, podawane z orzechami
- Mekici – racuchy
- Gewreci – obwarzanki
Banica
To jedno z tradycyjnych bułgarskich dań. Jest to swego rodzaju placek lub ślimak wykonany z ciasta kori. Banica zazwyczaj zostaje nadziewana serem sirene ale można też ją spotkać w wersji ze szpinakiem lub dynią. Do picia podaje się bozę, czyli napój ze sfermentowanej pszenicy, ayranem lub kefirem. Najlepiej jeść ją na ciepło zaraz po upieczeniu.
Co kupić?
- 1 opakowanie rozmrożonego ciasta filo
- 300 g sera sirene (lub fety)
- 4 jajka (3 do nadzienia, a 1 do nasmarowania wierzchu)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 50 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz
- przyprawy wedle uznania np. oregano
Przygotowanie:
Zacznij od rozbicia 3 jaj w misce. Następnie dodaj jogurt, pokruszony ser, proszek do pieczenia, mąkę oraz przyprawy. Całość delikatnie wymieszaj. Teraz osobno połącz roztopione masło z olejem i wysmaruj tym okrągłą blachę. Posyp odrobinę mąki. Kolejnym krokiem jest posmarowanie tłuszczem pierwszego płata ciasta i położenie na nim kolejnego płata również posmarowanego tłuszczem. Wzdłuż brzegu płata nałóż nadzienie i zawiń w rulon. Następnie ułóż na blaszce zaczynając od jej zewnętrznego brzegu. Powtórz krok aż do uzyskania spirali z rulów. Na wierzch banicy polej tłuszcz i dodaj miksturę z mleka oraz 1 ubitego jajka. Piecz banicę przez 30 minut e 180 stopniach.
Sałatka szopska
Jej nazwa pochodzi od szopów zamieszkujące górskie okolice Sofii czyli stolicy Bułgarii. Sałata szopska zawiera ogórki, pomidory, paprykę i cebulę oraz oczywiście regionalny ser sirene. Czasami występuje z dodatkiem oliwek albo marynowanej papryki.
Co kupić?
- 4 pomidory
- 3 różnokolorowe papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 nieduży ogórek
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- pieprz
- sól
- ser szopski, bułgarski, bałkański lub feta
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka posiekanej natki
Przygotowanie:
Strąki papryki należy wypestkować i pokroić w cienkie pół krążki, natomiast pomidory i cebulę na cienkie półplasterki natomiast ogórka w kostkę. Dodaj sól oraz pieprz a całość skrop oliwą oraz sokiem z cytryny. Sałatkę dokładnie wymieszaj i ułóż w salaterce. Na wierzch posyp starty owczy ser solankoway i ozdób natką pietruszki.
Chłodnik tarator
Chłodnik bułgarski robi się z regionalnego kwaśnego mleka kisielo mlyako. Smakuje ono jak kremowy jogurt i posiada mnóstwo właściwości odżywczych. Chłodnik tarator podaje się z koperkiem.
Co kupić?
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- ok. 100 ml zimnej wody
- 2 świeże ogórki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki kostek lodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Ogórki należy umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Teraz wymieszaj je z jogurtem oraz posiekanym czosnkiem i koperkiem. Stopniowo podczas mieszania dolewaj zimnej wody aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Chłodnik trzymaj w lodówce przez kilka godzin i podawaj z kostkami lodu oraz skropiony oliwą z oliwek. Koperek posyp na wierzch wraz z małymi kawałkami orzechów włoskich.
Kebabche
Przypominają serbskie cevapcici. Kebabche przygotowuje się na grillu z wieprzowiny lub wołowiny. Słyną z oryginalnego smaku oraz dymnego aromatu.
Co kupić?
- 0,5 kg mielonego mięsa w proporcjach – 40 dkg wieprzowego, 10 dkg wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Przyprawy: kminek, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, sól albo gotowa przyprawa do gyrosa
- Tymianek i kolendra
Przygotowanie
Mięso wymieszaj delikatnie ze startą cebulą, czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami i ziołami. Kiedy mięso zacznie się kleić w dłoni to wilgotną dłonią należy uformować cienkie kiełbaski ok. 12 cm i nadziewać je wzdłuż patyczka do szaszłyków. Warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie przez pół godziny, aby się nie przypalały przy pieczeniu. Kekabcze ułóż na kratce grillowej i piecz 20 minut w 170 stopniach a następnie przez 10 minut w 200 stopniach. Podawaj z sosem tatziki.