Która z 5 technik kulinarnych jest najlepsza?

19 stycznia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Obróbka cieplna żywności jest znana od chwili, gdy nauczyliśmy się rozpalać ogień. Od tamtego czasu sporo się jednak zmieniło. Obecnie stosuje się wiele technik kulinarnych, ale która z nich jest najodpowiedniejsza, najzdrowsza, najlepsza? Oto pięć podstawowych sposobów przygotowania żywności, które potrafi zastosować każdy, mając do dyspozycji standardowe wyposażenie kuchni.

shrimp-510525_1280

Gotowanie

Polega ono na ogrzewaniu produktów w gotującej się wodzie, mleku lub soku w temperaturze około 100°C. Powoduje to ścinanie się białka, wstępne rozpuszczanie cukrów (miedzy innymi rozklejanie się skrobi), mięknięcie tkanek, dzięki czemu są łatwiejsze do strawienia. Gotowanie może też przebiegać z użyciem pary w warunkach normalnego ciśnienia z użyciem specjalnego sitka umieszczanego w naczyniu z wrzątkiem lub pod zwiększonym ciśnieniem. Wtedy jednak potrzebny będzie tzw. szybkowar -szczelnie zamykany garnek z dokręcaną pokrywką i zaworem bezpieczeństwa. Tak przygotowane potrawy są lekkostrawne i dlatego poleca się je szczególnie dzieciom, osobom w podeszłym wieku, cierpiącym na schorzenia układu trawiennego oraz rekonwalescentom.

Duszenie

To przygotowanie potrawy poprzez krótkie obsmażenie z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu lub bez niego, a następnie kontynuowanie obróbki cieplnej pod przykryciem w płynie, który się sam wydzielił, ewentualnie podlewając odrobiną wody, czasem wina lub piwa, a także soku z cytryny lub pomarańczy. Najlepszym naczyniem do tej techniki jest patelnia z wysokimi ściankami, niski szeroki garnek albo tradycyjny rondel z przykrywką. Potrawy tak przygotowane różnią się smakiem od gotowanych, ale są bardziej lekkostrawne od smażonych i świetnie sprawdzają się w żywieniu osób na diecie.

Smażenie

Potrawy smażone nie należą do najzdrowszych, ani najbardziej dietetycznych, jednak są lubiane ze względu na ich wyjątkowy smak i aromat. Aby ograniczyć użycie tłuszczu warto użyć patelni teflonowej lub ceramicznej. Jedną z odmian tej techniki kulinarnej jest smażenie w głębokim tłuszczu. Tu najlepiej sprawdzają się frytkownice z termostatem, dzięki czemu możliwe będzie ustawienie odpowiedniej temperatury i czasu smażenia. Jest to ważne, gdyż niedostatecznie rozgrzany olej powoduje, że frytki, mięso czy pączki nadmiernie nasiąkną tłuszczem. Produkty smażone z użyciem frytkownicy nie przypalą się i wchłoną go mniej. Istotnym elementem podnoszącym komfort i bezpieczeństwo w kuchni jest fakt, iż frytkownice wyposażone są w druciany koszyczek z uchwytem.

Pieczenie

Tu najistotniejsza jest wysoka temperatura sięgająca w zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy 170 a nawet 250°C. Prawie wszystkie kuchnie wyposażone są w piekarnik, niektóre dodatkowo z termoobiegiem, co znacznie skraca czas pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu, a zwłaszcza przesuszeniu można stosować folię aluminiową, tzw. rękawy do pieczenia ze specjalnej przezroczystej folii, zwykły pergamin albo brytfanny z żaroodpornego szkła.

Grillowanie

Korzystając z grilla tradycyjnego pamiętać należy, że pieczemy w wysokiej temperaturze, jaką daje żar, unikając otwartego płomienia. Główna zaletą grillowanego mięsa czy warzyw jest wspaniały smak i aromat oraz mniejsza zawartość tłuszczu niż w przypadku potraw smażonych na patelni. W związku z tym warto skorzystać z tej techniki kulinarnej w żywieniu dietetycznym.

Źródło: w artykule wykorzystano informacje o sprzęcie gastronomicznym ze strony http://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...