Obróbka cieplna żywności jest znana od chwili, gdy nauczyliśmy się rozpalać ogień. Od tamtego czasu sporo się jednak zmieniło. Obecnie stosuje się wiele technik kulinarnych, ale która z nich jest najodpowiedniejsza, najzdrowsza, najlepsza? Oto pięć podstawowych sposobów przygotowania żywności, które potrafi zastosować każdy, mając do dyspozycji standardowe wyposażenie kuchni.
Gotowanie
Polega ono na ogrzewaniu produktów w gotującej się wodzie, mleku lub soku w temperaturze około 100°C. Powoduje to ścinanie się białka, wstępne rozpuszczanie cukrów (miedzy innymi rozklejanie się skrobi), mięknięcie tkanek, dzięki czemu są łatwiejsze do strawienia. Gotowanie może też przebiegać z użyciem pary w warunkach normalnego ciśnienia z użyciem specjalnego sitka umieszczanego w naczyniu z wrzątkiem lub pod zwiększonym ciśnieniem. Wtedy jednak potrzebny będzie tzw. szybkowar -szczelnie zamykany garnek z dokręcaną pokrywką i zaworem bezpieczeństwa. Tak przygotowane potrawy są lekkostrawne i dlatego poleca się je szczególnie dzieciom, osobom w podeszłym wieku, cierpiącym na schorzenia układu trawiennego oraz rekonwalescentom.
Duszenie
To przygotowanie potrawy poprzez krótkie obsmażenie z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu lub bez niego, a następnie kontynuowanie obróbki cieplnej pod przykryciem w płynie, który się sam wydzielił, ewentualnie podlewając odrobiną wody, czasem wina lub piwa, a także soku z cytryny lub pomarańczy. Najlepszym naczyniem do tej techniki jest patelnia z wysokimi ściankami, niski szeroki garnek albo tradycyjny rondel z przykrywką. Potrawy tak przygotowane różnią się smakiem od gotowanych, ale są bardziej lekkostrawne od smażonych i świetnie sprawdzają się w żywieniu osób na diecie.
Smażenie
Potrawy smażone nie należą do najzdrowszych, ani najbardziej dietetycznych, jednak są lubiane ze względu na ich wyjątkowy smak i aromat. Aby ograniczyć użycie tłuszczu warto użyć patelni teflonowej lub ceramicznej. Jedną z odmian tej techniki kulinarnej jest smażenie w głębokim tłuszczu. Tu najlepiej sprawdzają się frytkownice z termostatem, dzięki czemu możliwe będzie ustawienie odpowiedniej temperatury i czasu smażenia. Jest to ważne, gdyż niedostatecznie rozgrzany olej powoduje, że frytki, mięso czy pączki nadmiernie nasiąkną tłuszczem. Produkty smażone z użyciem frytkownicy nie przypalą się i wchłoną go mniej. Istotnym elementem podnoszącym komfort i bezpieczeństwo w kuchni jest fakt, iż frytkownice wyposażone są w druciany koszyczek z uchwytem.
Pieczenie
Tu najistotniejsza jest wysoka temperatura sięgająca w zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy 170 a nawet 250°C. Prawie wszystkie kuchnie wyposażone są w piekarnik, niektóre dodatkowo z termoobiegiem, co znacznie skraca czas pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu, a zwłaszcza przesuszeniu można stosować folię aluminiową, tzw. rękawy do pieczenia ze specjalnej przezroczystej folii, zwykły pergamin albo brytfanny z żaroodpornego szkła.
Grillowanie
Korzystając z grilla tradycyjnego pamiętać należy, że pieczemy w wysokiej temperaturze, jaką daje żar, unikając otwartego płomienia. Główna zaletą grillowanego mięsa czy warzyw jest wspaniały smak i aromat oraz mniejsza zawartość tłuszczu niż w przypadku potraw smażonych na patelni. W związku z tym warto skorzystać z tej techniki kulinarnej w żywieniu dietetycznym.
Źródło: w artykule wykorzystano informacje o sprzęcie gastronomicznym ze strony http://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html