Krupnik na wołowinie z pęczakiem i ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
40 dag wołowiny
włoszczyzna bez kapusty
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szkl kaszy pęczak
2 duże ziemniaki
przyprawy:sól, pieprz,maggi,liść laurowy, pieprz ziarnisty,ziele angielskie, 1 ziarenko zmiażdżonego jałowca
1 wołowa bulionetka
1 suszony grzybek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyć, zalać 2 litrami wody. Zagotować, odszumować. Włożyć obrane, pokrojone na kawałki warzywa, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać bulionetkę, ziele, listek, pieprz cały i jałowiec. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy i mięsa. Na dogotowaniu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dogotować. Doprawić wg uznania. Posypać drobno pokrojoną pietruszką. Można włożyć pokrojone mięso z zupy.