Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

10 października 2010, dodał: Henia
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków
0,5 kg świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (tu maślaki)
1 duża cebula
olej
1,5 szkl dobrej, kwaśnej śmietany
1 żółtko
przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz mielony
20 dag żółtego sera

Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić: większe na spore kawałki, a małe pozostawić w całości. W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę, włożyć grzyby, posolić, popieprzyć i dusić ok. 20 min, do całkowitego odparowania soku. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki posypane przyprawą i grzyby. Ostatnią warstwą mają być ziemniaki. Ser zetrzeć i posypać zapiekankę. Żółtko rozbić ze śmietaną i polać po wierzchu. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180*C



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Podłoga w łazience
Jeśli chcemy mieć łazienkę utrzymaną w stylu naturalnym, wybieramy podłogę drewnianą. Deski podłogowe...
Wywoływanie zdjęć
Ja wywołuje zdjęcia w Rossmannie , a później lądują w albumie albo...
Masaż ultradźwiękowy
Masażer ultradźwiękowy może być skutecznym narzędziem w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi...
Wąskie biodra a styl ubierania się…
Zamaskowanie wąskich bioder za pomocą spodni wcale nie jest trudne! Wystarczy wybrać szerokie jeansy...