Kruche rożki maślane migdałowo-pomarańczowe
Artykuł zewnętrzny
Te ciasteczka podbiją Wasze serca – są bardzo kruche, robi się je szybko, pachną wyśmienicie! Można je po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Nie zawierają jajek, robimy je z dodatkiem zmielonych migdałów.
składniki:
– 250 gram mąki pszennej
– 70 gram cukru pudru
– skórka otarta z jednej pomarańczy
– 200 gram masła
– 100 gram zmielonych migdałów
– odrobina aromatu cytrynowego
– opakowanie cukru wanilinowego
Do naczynia wsypać mąkę, dodać cukier puder, aromat, skórkę z pomarańczy zmielone orzechy i pokrojone na kostkę masło, całość zmiksować lub szybko wyrobić. Po wyrobieniu lepić male kulki wielkości orzechów włoskich i turlać w wałek, po bokach zwężając, zaginać w rogaliki, piec 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.
Posypać cukrem pudrem, smacznego!