Kruche babeczki orzechowo-rodzynkowe

16 listopada 2009, dodał: Lula
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 10 dkg Masła
  • 20dkg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 3 kopiaste łyżki śmietany

Mąkę mieszamy z cukrem. Masło siekamy, dodajemy mąkę z cukrem, żółtka, śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki.

  • 10dkg rodzynek
  • 15dkg orzechów włoskich ,
  • 2 białka , kilka łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
  • 2łyzeczki cukru

Białka z cukrem ubijamy na pianę. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, orzechy siekamy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wyklejamy nim, metalowe foremki do babeczek. Ciasto w foremkach smarujemy dżemem, piana z białek a na pianę wykładamy rodzynki i orzechy.

Pieczemy ok 30 min w temperaturze 200stopni

Krem:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 15dkg cukru,
  • 15 dkg masła
  • 2 żółtka

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i mąka ziemniaczaną. Mleko zagrzać , następnie stale mieszając wlewamy masę, gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Wystudzoną masę ucieramy z masłem, aż powstanie biały gęsty krem.

Na upieczone i przestudzone babeczki nakładamy krem dekorujemy wedle uznania rodzynkami , orzechami lub czekoladą.

SMACZNEGO

file1258395708



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...