Kruche babeczki orzechowo-rodzynkowe

16 listopada 2009,
dodał: Lula
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 10 dkg Masła
  • 20dkg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 3 kopiaste łyżki śmietany

Mąkę mieszamy z cukrem. Masło siekamy, dodajemy mąkę z cukrem, żółtka, śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki.

  • 10dkg rodzynek
  • 15dkg orzechów włoskich ,
  • 2 białka , kilka łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
  • 2łyzeczki cukru

Białka z cukrem ubijamy na pianę. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, orzechy siekamy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wyklejamy nim, metalowe foremki do babeczek. Ciasto w foremkach smarujemy dżemem, piana z białek a na pianę wykładamy rodzynki i orzechy.

Pieczemy ok 30 min w temperaturze 200stopni

Krem:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 15dkg cukru,
  • 15 dkg masła
  • 2 żółtka

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i mąka ziemniaczaną. Mleko zagrzać , następnie stale mieszając wlewamy masę, gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Wystudzoną masę ucieramy z masłem, aż powstanie biały gęsty krem.

Na upieczone i przestudzone babeczki nakładamy krem dekorujemy wedle uznania rodzynkami , orzechami lub czekoladą.

SMACZNEGO

file1258395708



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.