Kruche babeczki orzechowo-rodzynkowe
Ciasto:
- 10 dkg Masła
- 20dkg mąki pszennej
- 2 żółtka
- 10 dkg cukru
- 3 kopiaste łyżki śmietany
Mąkę mieszamy z cukrem. Masło siekamy, dodajemy mąkę z cukrem, żółtka, śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki.
- 10dkg rodzynek
- 15dkg orzechów włoskich ,
- 2 białka , kilka łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
- 2łyzeczki cukru
Białka z cukrem ubijamy na pianę. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, orzechy siekamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wyklejamy nim, metalowe foremki do babeczek. Ciasto w foremkach smarujemy dżemem, piana z białek a na pianę wykładamy rodzynki i orzechy.
Pieczemy ok 30 min w temperaturze 200stopni
Krem:
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 cukier waniliowy,
- 15dkg cukru,
- 15 dkg masła
- 2 żółtka
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i mąka ziemniaczaną. Mleko zagrzać , następnie stale mieszając wlewamy masę, gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Wystudzoną masę ucieramy z masłem, aż powstanie biały gęsty krem.
Na upieczone i przestudzone babeczki nakładamy krem dekorujemy wedle uznania rodzynkami , orzechami lub czekoladą.
SMACZNEGO