Krewetki MM na zielono
Artykuł zewnętrzny
20 dkg mrożonych krewetek koktajlowych
5 dkg białej części pora
1 łyżka oliwy z oliwek
1/8 łyżeczki tymianku
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki suszonego szczypiorku
Sos:
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki pasty Wasabi
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki zielonego mielonego pieprzu
Pora kroimy w plasterki. Zamrożone krewetki wrzucamy na suchą gorącą patelnię, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 2 minuty. Przecedzamy. Powstały płyn zlewamy do garnka, dodajemy śmietanę wymieszaną z przyprawami i Wasabi, doprowadzamy do wrzenia.
Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pora i szklimy go. Dodajemy krewetki i przyprawy, smażymy przez 1 minutę. Na talerz wylewamy sos, na niego wykładamy krewetki.
Smacznego!