Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka soli
20 ml wody
Składniki na farsz:
250 g ugotowanego kurczaka, indyka lub kaczki
mały ząbek czosnku
2 czerwone cebule
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki przypraw dobranych wg upodobań – może być to np. pieprz, kminek, kolendra, papryka czerwona, chili lub gotowa mieszanka do przyprawiania drobiu.
Zagnieść ciasto z ubitego jajka, mąki i wody. Cebulę drobno posiekać, usmażyć na smalcu, a mięso zmielić w maszynce i dodać na patelnię na 2-3 minuty pod koniec smażenia, mieszając je z cebulą. Posiekać drobno czosnek. Przełożyć do miski, dodać sól, czosnek i przyprawy i dokładnie wymieszać farsz. Ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego kwadraty nie większe niż ok. 8×8 cm. Na każdym pośrodku ułożyć odpowiednią ilość farszu, a następnie złożyć tak, by powstały trójkąty i lepić ich boki np. przyciskając je widelcem lub używając foremki do pierogów. Zagotować wodę z solą i wrzucać pierożki do garnka po kilka sztuk w jednej serii. Wyjmować dopiero gdy wypłyną na powierzchnię wody (tj. po ok. 3 minutach).
Opcja dla osób, które nie muszą dbać o linię – można też smażyć pierożki w głębokim oleju, tak jak frytki. Po usmażeniu można je posypać dla dekoracji np. posiekaną natką pietruszki lub bazylią.
Do mięsnego farszu można wykorzystać także wołowinę lub wieprzowinę (która w żydowskiej kuchni jest niekoszerna, więc nie mogła się znaleźć także w tym daniu).
Dla miłośników słodkości polecamy pyszne kreplachy z serem, wzbogaconym dodatkami w postaci bakalii, np. suszonych śliwek, daktyli, miodu, cynamonu. itp.
Zachęcamy do eksperymentowania i podzielenia się Waszymi przepisami w komentarzach!