Krem czekoladowo-orzechowy a`la nutella

3 lipca 2012, dodał: milady
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 90 g czekolady gorzkiej (można użyć czekolady mlecznej i gorzkiej w proporcjach pół na pół)
  • 3 łyżki golden syropu, miodu lub syropu z agawy (jeżeli używacie miodu to musi on być o smaku neutralnym, ja proponuję zdecydowanie użyć golden syropu)
  • 2/3 szklanki orzechów laskowych

Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, następnie przesypać je na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać, aż pozbędziemy się skórek. Studzimy.
Ostudzone orzechy wkładamy do blendera i miksujemy na płynną masę (u mnie trwało to ok.10 min.).
Do  garnuszka wlać mleko skondensowane, połamaną na kostki czekoladę i  syrop. Mieszając gotować tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
Jeszcze ciepłą masę przelać do orzechów i zmiksować chwilę, aby wszystko się razem połączyło na gładką masę.
Nutellę przelać do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Przepis podpatrzony na blogu mojewypieki.

file1341336565



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...