Krem czekoladowo-orzechowy a`la nutella
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 90 g czekolady gorzkiej (można użyć czekolady mlecznej i gorzkiej w proporcjach pół na pół)
- 3 łyżki golden syropu, miodu lub syropu z agawy (jeżeli używacie miodu to musi on być o smaku neutralnym, ja proponuję zdecydowanie użyć golden syropu)
- 2/3 szklanki orzechów laskowych
Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, następnie przesypać je na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać, aż pozbędziemy się skórek. Studzimy.
Ostudzone orzechy wkładamy do blendera i miksujemy na płynną masę (u mnie trwało to ok.10 min.).
Do garnuszka wlać mleko skondensowane, połamaną na kostki czekoladę i syrop. Mieszając gotować tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
Jeszcze ciepłą masę przelać do orzechów i zmiksować chwilę, aby wszystko się razem połączyło na gładką masę.
Nutellę przelać do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Przepis podpatrzony na blogu mojewypieki.