Kozieradka dla zdrowia – 6 super przepisów!
Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym kozieradka znajduje z zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie oraz kosmetyce. Jej głęboki, orzechowy aromat sprawia, że pospolite potrawy nabierają zupełnie nowego wymiaru.
Kozieradka zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. Stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Kozieradka ma nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy. Usprawnia i przyśpiesza trawienie, a także przeciwdziała zaparciom. Poprawia perystaltykę jelit, chroni wątrobę, zapobiega jej marskości i wspomaga w usuwaniu toksyn. Kozieradka redukuje wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku, co jest istotne nie tylko dla osób odchudzających się, ale także dla cukrzyków. Nasiona kozieradki przyczyniają się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu oraz wydłużają okres wchłaniania się związków tłuszczowych, co przekłada się na zahamowanie rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób serca. Kozieradka wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne, działa też wspomagająco w radzeniu sobie z trądzikiem. Preparaty z kozieradki mają działanie przeciwdepresyjne.
Kozieradką można przyprawiać pieczone ziemniaki, gotowaną marchewkę, fasolę, kotlety selerowe, brokułowe lub kalafiorowe, ale także potrawy z jaj i zupy warzywne. Nadaje się do zaprawiania dipów jogurtowych oraz twarogów, można ją dodawać do dressingów sałatkowych na bazie jogurtu. Świetnie się sprawdza w humusach z gotowanych warzyw strączkowych czyli pastach z gotowanej fasoli, cieciorki, bobu, soczewicy. Kozieradka jest cenionym składnikiem kuchni wegetariańskiej, gdyż nadaje potrawom z warzyw i tofu niezwykłego aromatu. Kozieradkę można dodawać do wszystkich dań np. do sałatek, sosów, zup, mięs, ryb, makaronu, zapiekanek, a także dań z warzyw strączkowych. Znakomicie komponuje się z tłustymi rybami morskimi, np. tuńczykiem albo makrelą. Kozieradkę można wykorzystywać również do słodkich specjałów, dodaje się ją m.in. do chałwy. Ciekawie smakuje z lodami waniliowymi. Jej głęboki, orzechowy aromat sprawia, że potrawy nabierają zupełnie nowego wymiaru. Stanowią często jeden ze składników słynnej mieszanki curry, znajdziemy je też w bengalskiej mieszance panch phoron.
Pieczone ziemniaki z wędzoną rybą
Składniki:
– 2 duże, mączne ziemniaki
– oliwa z oliwek
– sól dosmaku
– mielona kozieradka
Nadzienie:
– 2 wędzone filety z makreli lub pstrąga
– 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub szczypiorku
– 2 garści startego dojrzałego sera cheddar
– 1 łyżeczka ostrego sosu chrzanowego lub musztardy angielskiej
– 2 łyżki masła
– sól, mielona kozieradka i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki dobrze umyć, osuszyć i nakłuć kilka razy widelcem. Na dłonie wlać odrobinę oliwy i natrzeć ziemniaki, a następnie posypać solą i kozieradką, które powinny przykleić się do oliwy. Umieścić bezpośrednio na blaszce piekarnika i piec przez ok. 1,5 godz. Upieczone ziemniaki przekroić na pół i widelcem wydrążyć większość puszystego miąższu do miski. Na nadzienie rozdrobnić wędzoną makrelę, dodać natkę pietruszki lub szczypiorek, trzy czwarte sera, chrzan lub musztardę i masło oraz kozieradkę i wymieszać z miąższem ziemniaczanym. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włożyć ponownie do skórek ziemniaków, położyć na blasze do pieczenia i posypać pozostałym serem. Piec kilka minut, aż ser się ładnie zapiecze.
Duszona marchewka
Składniki:
– 1 kg marchewki
– 250 g cebuli
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka cukru
– 50 g masła
– sól
– pieprz
– mielona kozieradka
Przygotowanie:
Obrać i drobno posiekać czosnek. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, razem z cebulą. Rozpuścić masło w naczyniu żaroodpornym, wrzucić cebulę i marchewkę i smażyć przez 2 do 3 min. Posypać wszystko cukrem i kozieradką. Dobrze wymieszać. Smażąc na bardzo małym ogniu dodać posiekany czosnek, sól i pieprz. Przykryć, dodać odrobinę wody i dusić przez 1 godz.
Gulasz wieprzowy z papryką
Składniki:
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 400 g polędwicy wieprzowej, obranej i pokrojonej na 12 plasterków
– 2 cebule, drobno pokrojone
– 2 czerwone papryki, pokrojone w grube plasterki
– 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
– 1 łyżeczka nasion kminku
– 1 łyżeczka kozieradki mielonej
– 400 g krojonych pomidorów z puszki
– 200 g ryżu basmati
– mała garść grubo posiekanej natki pietruszki
– 4 łyżki (około 100 g) kwaśnej śmietany do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać połowę oleju na głębokiej patelni na dużym ogniu, wrzucić wieprzowinę i smażyć przez 1-2 min. z każdej strony, aż się zrumieni. Wyjąć na talerz i odstawić. Ponownie postawić patelnię na ogniu, dodać pozostały olej, zmniejszyć ogień, wrzucić cebulę i paprykę i smażyć przez 8-10 min. Dodać przyprawy i smażyć kolejne 2 min., mieszając. Dodać pomidory, 400 ml świeżo przegotowanej wody i obfite szczypty soli i cukru. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. o 15 min., od czasu do czasu mieszając, aż sos zredukuje się i zgęstnieje. W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki oraz mięso. Doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Gulasz podawać z ryżem, łyżką kwaśnej śmietany i kilkoma listkami pietruszki.
Makaron z fasolą i mielonym mięsem
Składniki:
– ½ kg mielonej wołowiny
– 2 szklanki suchego makaronu
– bulion wołowy
– 1 puszka fasoli, odsączonej i przepłukanej
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 1 łyżka mielonej kozieradki
– ½ łyżeczki prażonej cebuli
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– ¼ łyżeczki cukru (szczypta)
– po ½ łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku i oregano
– 3 liście laurowe
– sól i pieprz do smaku
– 1 obrana i posiekana cebula (opcjonalnie)
– 1 pomidor pokrojony w kostkę (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na średnim ogniu usmażyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pomidora. Dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, paprykę, kozieradkę, cebulę prażoną i czosnek w proszku oraz cukier. Smażyć przez 2 do 3 min. Dodać bulion, wymieszać, a następnie zmniejszyć ogień. Dodać suchy makaron i odsączoną, opłukaną fasolę. Gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min., aż makaron będzie miękki, zdjąć z ognia. Dodać do smaku sól i pieprz, przed podaniem usunąć liście laurowe.
Kotleciki z ciecierzycy z sosem czosnkowym
Składniki:
Na kotleciki:
– 400 g puszka ciecierzycy, odcedzonej
– ½ średniej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
– 1 łyżka pietruszki grubo posiekanej
– 2 ½ łyżki nasion chia
– 2 łyżeczki zmielonych nasion lnu
– 6 łyżek aquafaby (płynu z puszki po ciecierzycy)
– 1 ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– ⅛ łyżeczki pieprzu cayenne
– ½ dużej marchewki, startej
– ¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
Ziołowy sos jogurtowo-czosnkowy:
– ½ szklanki (120 ml) jogurtu greckiego
– 1 mały ząbek czosnku, drobno starty lub posiekany
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej lub kolendry
– ⅛ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do robota kuchennego wrzucić ciecierzycę, cebulę, pietruszkę, aquafabę, przyprawy, marchewkę, zmielone nasiona lnu i chia. Miksować na gładką konsystencję. Użyć miarki do lodów, aby równomiernie odmierzać porcje na kotleciki. Z masy formować kotlety o grubości ok. 2 cm. Włożyć kotleciki do lodówki, aby się schłodziły min. 20 min. Obtoczyć kotlety w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć kotleciki (ok. 2-3 min. z każdej strony). Najlepiej obracać je tylko raz. W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu i dobrze wymieszać. Schłodzić. Podawać z kotlecikami.
Szybka zupa ziemniaczana
Składniki:
– 2 łyżki masła
– 1 duża żółta cebula pokrojona w kostkę
– ½ szklanki pokrojonego w kostkę selera
– 2 marchewki pokrojone w kostkę
– 1 łyżeczka soli
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 4 duże ziemniaki pokrojone na kawałki
– 2 szklanki mleka sojowego, owsianego lub z orzechów nerkowca
– 3 szklanki bulionu warzywnego
– 1 liść laurowy
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka mielonej kozieradki
– czarny pieprz do smaku
– boczek smażony (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozpuścić masło w garnku na średnim ogniu. Następnie dodać cebulę, seler, marchewkę, sól i smażyć ok. 3 min. Dodać czosnek i smażyć przez 1 min., aż zacznie pachnieć. Następnie dodać ziemniaki, mleko, bulion, liść laurowy i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień do wrzenia, przykryć garnek i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pietruszkę, mieloną kozieradkę i czarny pieprz oraz usmażony boczek.