Kotlety z pieczarkami na obiad

Avatar photo
18 maja 2021,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kotlety mielone z pieczarkami idealne do młodych ziemniaków i młodej kapusty z koperkiem, do tego maślanka lub kefir i królewski obiad po polsku dla całej rodziny będzie z pewnością doceniony!

kotlety z pieczarkami

Składniki:
– 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– przyprawa do mięsa mielonego
– 1 jajko
– 1 kajzerka
– 10 pieczarek
– natka pietruszki
– 7 łyżek bułki tartej
– pieprz czarny
– olej
– 50 g sera żółtego w kawałku

Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku, natkę posiekać. Mięso przełożyć do miski i połączyć z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego i wyrobić jednolitą masę. Pieczarki oraz ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć starte pieczarki. Doprawić do smaku pieprzem, wystudzić, a następnie doda starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszać. Mięso podzielić na cztery części, na każdą z nich nałożyć porcję pieczarek. Farsz okleić dokładnie mięsem i uformować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 min. z każdej strony, w zależności od wielkości.



FORUM - bieżące dyskusje

Kosmetyczne kity
Oj tak, zwłaszcza nie lubię takich tłustych peelingów, które trudno potem zmyć ze skóry...
Socjalizacja psa
Czasem szczekanie to nie oznaka strachu, ale potrzeba zbudowania pozycji siły...
Karaoke na weselu
Oj tak, ja też nie lubię takich sytuacji, ludzie jak sobie popiją, to zachowują...
Narkomania
Ale nic tego nie usprawiedliwia, przecież ogólnie jest wiadomo, jak to działa. Kto raz...