Kotlety mielone z pieczarkami idealne do młodych ziemniaków i młodej kapusty z koperkiem, do tego maślanka lub kefir i królewski obiad po polsku dla całej rodziny będzie z pewnością doceniony!
Składniki:
– 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– przyprawa do mięsa mielonego
– 1 jajko
– 1 kajzerka
– 10 pieczarek
– natka pietruszki
– 7 łyżek bułki tartej
– pieprz czarny
– olej
– 50 g sera żółtego w kawałku
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku, natkę posiekać. Mięso przełożyć do miski i połączyć z odciśniętą kajzerką oraz jajkiem. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego i wyrobić jednolitą masę. Pieczarki oraz ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć starte pieczarki. Doprawić do smaku pieprzem, wystudzić, a następnie doda starty ser, pietruszkę, 1 łyżkę tartej bułki i wymieszać. Mięso podzielić na cztery części, na każdą z nich nałożyć porcję pieczarek. Farsz okleić dokładnie mięsem i uformować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po 6-8 min. z każdej strony, w zależności od wielkości.