Kotlety z brokułów
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 2 duże brokuły,
- ząbek czosnku,
- 15 dag żółtego sera,
- 3 jajka,
- sól-do smaku,
- pieprz-do smaku
- buka tarta, do obtoczenia kotletów,
- olej do smażenia.
Przepis pochodzi z nr 6 (9) 11 2009 http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/warzywa/kuleczki_brokulowe
Etapy przygotowania
Brokuły podzielić na różyczki, opłukać i włożyć na 5 minut do wody z octem. Zbalanszować we wrzącej wodzie, przestudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę i dodać do masy brokułowej. Ser zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do masy. Do tego wbić 2 jajka i wsypać 4 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, najpierw je zanurzając w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, z obu stron.